Masada Türkiye modeli var! EYT ve EPT'de yaş şartı tarih oluyor!

Emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili son dakika gelişmeleri milyonların gündemindeki yerini koruyor. Konunun 5-6 adımda çözüme kavuşturulması beklenirken gözler yapılan son açıklamalara çevrildi. EYT'nin ardından şimdi de EPT'de gündeme geldi. Ayrıca Finlandiya ve Almanya formüllerinden sonra Türk formülü de konuşuluyor.

Emeklilikte yaşa takılanlarda çözüm için sona yaklaşılıyor. Pek çok çözüm masaya gelirken Almanya ve Finlandiya modelleri son günlerde çok konuşulmaya başlandı. Bu doğrultuda da erkeklerde 9 bin, kadınlarda 7 bin 200 primi doldurmak ve yaş beklemeden emeklilik imkanı gündemdeki yerini aldı. Öte yandan Emeklilikte Prime Takılanlar (EPT) için yeni formüller gündeme gelirken mevcut prim gün sayısı üzerinden maaş bağlanması da konuşulan modeller arasında yer aldı.

MASADA TÜRK FORMÜLÜ VAR!

EYT'de Türk formülü gündeme geldi. Bu formülle erkeklerde 9 bin, kadınlarda 7 bin 200 pirimi doldurmak ve yaş beklemeden emekli olunabiliyor.

EYT'DEN SONRA EPT...

Emeklilikte Prime Takılanlar (EPT) için yeni formüller gündeme gelirken mevcut prim gün sayısı üzerinden maaş bağlanması da maddeler arasında yer aldı.

5 MODEL İNCELENİYOR

Masada prim, yıl ve yıpranmaya dayalı 5 ayrı model var. İlk kısmı emeklilik... Burada prim ve gün sayısı kriter alınacak.

3600 günü olan kadın 50, erkekse 55 yaşında emekli olabilecek.

İkinci formülde ise sigortaya bakılacak. Bu formülde yaşa bakılmadan sigortaya göre emeklilik kazanılabilecek.

Kademeli emeklilik üzerinde çalışılan bir başka model. Almanya modeli olarak da lanse edilen bu sistemde emeklilik için yaşı karşılayana kadar her yıl %2 kesintili emeklilik maaşı bağlanması masadaki seçenekler arasında güçlü biçimde duruyor.

Bir diğer formül ise prim tamamlama. Bu yöntemde eksim günler tamamlanacak.

Son model ise Finlandiya modeli... Bu modelde ise Almanya benzeri emekliliğe kadar maaş kesintisi oluyor. Emeklilik yaşına gelindiğinde ise şartlar normale dönüyor.