Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) son durum nedir? EYT toplantısı ne oldu, ne zaman çıkacak?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili bugün düzenlenen Kabine Toplantısı sonrası Başkan Recep Tayyip Erdoğan'dan beklenen açıklama geldi. Milyonlarca EYT'linin heyecanla beklediği emeklilik ile ilgili son durum belli oldu. Peki EYT toplantısı ne oldu, ne zaman çıkacak?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sürecinde son viraja girildi. Ocak ayı öncesi tamamlanması beklenen EYT ile ilgili Başkan Recep Tayyip Erdoğan'dan müjdeli haber geldi. Uzun süredir gündemde olan ve sıklıkla araştırılan "EYT ne oldu, ne zaman çıkacak, kimleri kapsıyor, son durum nedir?" soruların yanıtları haberimizde.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bu sabah EYT sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulunmuştu. Kabine Toplantısı sonrası ise Başkan Recep Tayyip Erdoğan'dan açıklama geldi.

EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili açıklama yapan Başkan Recep Tayyip Erdoğan; "Amacımız EYT'yi yılbaşından önce gündemimizden çıkarmak." dedi.

Başkan Erdoğan; "EYT'de çalışanlarımızın emeklilikle ilgili beklentilerini karşılayacak hazırlığı yakında tamamlıyoruz. Yılbaşından itibaren hızla aşağıya inecek enflasyonun, yıl sonunda %30'un altına gerileyeceğini ümid ediyoruz." ifadelerine yer verdi.

EYT'DE SON DURUM NEDİR?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin; "EYT düzenlemesini bu hafta açıklayacağız. Yaş şartı olup olmayacağını da o gün açıklayacağız" dedi.

Bakan Vedat Bilgin, "EYT'de yaş konusu ihtimal dahilinde, henüz netlik kazanmadı" dedi. Bilgin, ocak ayına varmadan EYT konusunun Meclis'te olacağını ifade etti.

Kabine toplantısında geldiğimiz son aşamayı Cumhurbaşkanımızla paylaşacağım, ileteceğim, kendisi değerlendirecek. Kabinede karar çıkar mı kesinlikle söyleyemem ama değerlendirileceğini söyleyebilirim. Seçenekli bir tablo var önümüzde. Ben bu tabloyu arz edeceğim. Bir yaş aralığı olması ihtimal dahilindedir. Henüz netleşmedi. İmkanlar nispetinde en kapsayıcısı olacak. Emekli olarak çalışmaya devam ederlerse sosyal güvenlik destek primi ödeniyor. O pirim şimdi yüksek. Emekli olmadan çalışanlarla aynı seviyeye getirmeye düşünüyoruz. Şu anda aralık ayının başındaki rakam 1 milyon 900 bin idi. Her ay sayı artıyor. Ocak başında 2 milyonu geçebilir. Bu kadar kişi yaş şartı olmasaydı emekli olabilecekti. Yaklaşık 400 bini memur, 480 bini BAĞKUR'lular. Diğerleri, çoğunluğu da 4A'lılar. 274 bin kişinin de işi yok ve yaşı bekliyor. Yaş sınırı olursa aşağı yukarı yarısı bu yıl, yarısı diğer yıl oluyor. Staj ile çalışma hayatı başlamaz. Böyle bir düzenleme söz konusu değil, EYT onu kapsamıyor. 8 Eylül 1999 tarihi mutlak tarihtir, revize olmuyor.

YAŞ KONUSU HENÜZ NET DEĞİL

Bakan Vedat Bilgin, EYT sürecine ilişkin yaş ile ilgili henüz net bir karara varılmadığını belirtti.