Elektronik sigaraya bağlı EVALI hastalığı belirtileri nelerdir? Evalı hastalık nedir?

Evalı hastalığında son zamanlarda elektronik sigara kullanımına bağlı olarak artış görüldü. Elektronik sigara tüketirken kişide oluşan akut akciğer hasarına yol açan EVALI hastalığı için uzmanlar uyarıyor. Peki Evalı hastalık nedir? Elektronik sigaraya bağlı EVALI hastalığı belirtileri nelerdir? İşte konu hakkında merak edilenler

Evalı, Elektronik sigara kullanımına bağlı akciğer hastalığı olarak tanımlandı. Açılımı "E-cigarette and Vaping use Associated Lung Injury" olan EVALI hastalığı, elektronik sigara kullanımına bağlı akciğerde hasara yol açıyor. Peki Evalı hastalık nedir? Elektronik sigaraya bağlı EVALI hastalığı belirtileri nelerdir? İşte detaylar...

EVALI HASTALIK NEDİR?

"E-cigarette and Vaping use Associated Lung Injury" olarak adlandırılan EVALI, Doğrudan elektronik sigara kullanımına bağlı akciğerde hasara yol açan solunum hastalığıdır.

Elektronik sigara, kronik yan etkilerinin yanı sıra akut sağlık sorunlarına yol açıyor.

'Buhar' adı verilen yeni nesil tütün ürünlerinin solunmasına bağlı olarak gelişen EVALI, İlk kez 2019'da yılında ABD'de 17 yaşındaki bir gençte saptandı.

Sadece elektronik sigara tüketirken kişilerde oluşan akut akciğer hasarına neden olan EVALI hastalığı, 17 yaşında bir Amerikalı öğrencinin, akut solunum yetmezliği nedeniyle hastaneye başvurması ile ortaya çıktı. Her iki akciğerinde yaygın zatürreye sebebiyet veren EVALI, artık hastalık kod sınıflandırmasında yer almaya başladı.

EVALI HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

EVALI hastalığı belirtileri başlıca; Balgam, öksürük, nefes darlığı, ateş, bulantı, kusma, ishal, kilo kaybı ve iştahsızlık semptomlarıyla kendini gösteriyor.

Bu belirtilerin görüldüğü kişinin akciğer grafisinde her iki tarafta zatürre görünümü olduğunda EVALI tanısı konuluyor.

Evalı hastalığının Akciğer üzerindeki etkisinin Covid-19'a benzediği belirtildi.

EVALI akciğerde alveolde yani nefes alıp verdiğimiz bölgede görülüyor. Covid-19 zatürreesi de aynı yerde gelişiyor. Elbek, şunları kaydetti: "Bu alanda bir takım maddeler birikiyor. Elektronik sigara vücuttaki hücreleri oraya doğru yönlendiriyor.

Son 90 gün içinde elektronik sigara ve türevlerinin kullanılması halinde, kişide bu hastalık baş gösterebiliyor. Elektronik sigara kullanımının devamı halinde akciğerde kalıcı hasarları gelişiyor.