Bugün son gün! Ödemeyenleri faiz bekliyor.... Ev, dükkan ve arsa sahiplerini ilgilendiriyor:

Emlak vergisi ödemeleri için sona gelindi. Ev, iş yeri, arsa ya da gayrimenkul sahiplerinin 31 Mayıs Salı günü emlak vergilerini ödemesi gerekiyor. İlk ödemelerin mayıs sonunda yapıldığı emlak vergilerinde ikinci ödemeler ise kasım ayında başlayacak. Ödemeleri zamanında yapmayan kişiler ise faizle birlikte ödemek zorunda kalacak.

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren emlak vergisi ödemelerinin ilk aşamasında son güne gelindi. Yılda iki kez yapılan emlak vergisi ödemelerinin ilk etabı 31 Mayıs Salı günü itibarıyla son bulacak. Ev, iş yeri, arsa ya da gayrimenkul sahiplerinin 31 Mayıs'tan sonra yapacağı ödemelerde ise faiz uygulanacak.

EMLAK VERGİSİ NEREYE ÖDENİR?

Emlak Vergisi borcunu ödemek isteyenler bu işlemleri bulundukları belediyelerden, e-Devlet üzerinden belediyenin sayfasından veya e-Devlet aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) sunduğu İnternet Vergi Dairesi hizmeti üzerinden yapabilir. Ayrıca belediyelerin hesabının bulunduğu banka şubelerine de ödeme yapılabilir.

EMLAK VERGİSİNDEN KİMLER MUAF TUTULUYOR?

Hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler, emekli maaşından başka geliri olmayanlar, gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri, brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene veya tek meskende hisseye sahip olmaları halinde (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) bu meskene ait vergi ödemiyor. Muafiyetten yararlanan kişilerin 53 bin lirayı aşan sermaye iradı (mevduat faizi, repo, döviz hesabı faizi, fon payı gibi gelir) varsa sıfır oranlı Emlak Vergisi'nden yararlanılamıyor.

BU YIL EMEKLİ OLAN NE YAPACAK?

Bu yıl emekli olanlar (2022), Emlak Vergisi'ni ödeyecek. Çünkü muafiyet emekli olunan tarihi izleyen yıldan itibaren başlıyor. Buna göre, gerekli koşulları taşıyıp da belediyelere bildirimde bulunan emekliler, 2023'ten itibaren sahip olduğu tek konut nedeniyle vergiden muaf olabilecek. Emekli olup başka bir işte çalışanlar gelir elde ettikleri için muafiyetten yararlanamayacak.