Son tarih yaklaşıyor! Eski ehliyetini yenilemeyenler için ceza yolda

Ehliyetini yenilemeyen ve eski sürücü belgesini kullanan binlerce sürücü için sınırlı bir süre kaldı. 1 Ocak 2016 tarihinden önce alınan ehliyetlerin geçerlilik süresi sona eriyor. İçişleri Bakanlığı sürücü belgesini yenilemeyen vatandaşlar hakkında hatırlatmada bulundu. Yeni tip sürücü belgesini çıkarmayan sürücüler hakkında para cezası uygulanacak.

Aktif olarak trafiğe çıkan ve sürücü belgesini yenilemeyen binlerce şoförün ehliyetini yenilemesi gerekiyor. Ehliyetini yenilemeyen kişiler için son tarih verildi. İçişleri Bakanlığı, ehliyetini 1 Ocak 2016 tarihinden önce alan vatandaşların sene sonuna kadar yeni tip sürücü belgesine geçmelerini, aksi taktirde para cezasına çarptırılacağını duyurdu.

Eski ehliyet kullanan vatandaşlar 31 Aralık 2022'ye kadar nüfus müdürlüklerine başvurarak, değerli kağıt bedeli 13 ve vakıf payı bedeli 2 TL olmak üzere toplam 15 TL ödeme yaparak sürücü belgesi yenileniyor. Kanuni süre içerisinde eski tip sürücü belgesini yenilemeyen kişilerin sürücü belgeleri geçerliliğini yitiyor.

EHLİYETİNİ YENİLEMEYENLERİ BEKLEYEN CEZA

Eski ehliyetini yenilemeyen vatandaşlar hakkında cezai işlem uygulanacak. Buna göre; bu belgeler ile araç kullanan kişilere; kolluk kuvvetlerince Karayolları Trafik Kanunu'nun 39/3 maddesi gereği 'Geçerlilik süresi dolan sürücü belgesi ile araç kullanmak' fiilinden idari para cezası uygulanacak.

Ehliyet Yenileme işlemi için randevular hem internetten hem de Alo 199 nüfus müdürlüğü destek hattından alınabilecek. Ehliyet değişimi için nüfus müdürlüklerinden alınacak olan randevuyla beraber gerekli belgeler ile başvurular alınacak. Ehliyet değişim başvurusu https://randevu.nvi.gov.tr/ adresi üzerinden yapılacak.

Randevuyu alanların 15 liralık değişim ücretini (değerli kağıt bedeli) başvurudan önce vergi dairesi müdürlüklerine, 'ivd.gib.gov.tr' internet adresi üzerinden sanal pos uygulamasıyla ya da bankaya yatırması gerekiyor. Başvuruda gereken belgeler: Nüfus cüzdanı, eski sürücü belgesi, 15 liralık değişim bedelinin bankaya yatırıldığına dair makbuz, Son 6 ay içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf ve 'sürücü olur' yazan ve aile hekiminden ücretsiz olarak alınan sürücü sağlık raporu.

31 Aralık 2022 tarihinden sonra eski tip sürücü belgesini yenilemek için başvuranlar 15 TL olan değiştirme ücretinden yararlanamayacak, 2023 yılı için belirlenen gerekli harçlar (sürücü belgesi harcı), değerli kağıt bedeli ve vakıf ücretini ödeyerek yeni tip sürücü belgesine başvurabilecek.

Şarjı çabuk bitenler buraya! Akıllı telefonunuzun pil ömrünü uzatacak 4 hile