Yaşlı ve engelli maaşlarına zam geldi mi? 2023 engelli ve yaşlılık aylığı ne kadar olacak?

Yaşlılık ve engelli maaşları için gözler Ocak ayı zamlarına çevrildi. Asgari ücrete yapılacak zam ile birlikte yaşlılık ve engelli maaşlarında belirlenmesi bekleniyor. Yaklaşan Ocak ayı ile birlikte ''2023 yaşlılık ve engelli maaşları ne kadar olacak, zam oranı nedir?'' sorusunun yanıtı haberimizde.


2023 yaşlılık ve engelli maaşlarına yapılacak zam oranları şimdiden araştırılmaya başlandı. Geçtiğimiz günlerde başlayan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplantısı ile birlikte gündeme gelen engelli ve yaşlılık aylığı zam oranları önümüzdeki günlerde nihai karara bağlanması bekleniyor. Peki Engelli ve yaşlılık aylığı ne kadar olacak? 2023 yaşlı ve engelli maaşlarına zam geldi mi?

YAŞLILIK VE ENGELLİ MAAŞI NE KADAR, KAÇ TL OLACAK?

Yaşlılık ve engelli aylığının ne kadar olacağı, 2023 asgari ücretin belli olmasının ardından belli olacak. Henüz konu ile ilgili resmi bir açıklama yapılmadı.

Engelli maaşı için eğer asgari ücrete yüzde 30 zam gelirse yüzde 40-69 oranında engelliliği bulunanların engelli maaşı 1461 liraya yükselmesi bekleniyor. Yüzde 40 zam gelmesi halinde 1573, yüzde 50 zam gelmesi halinde ise emekli aylığının 1686 lira olması bekleniyor.

2022 ENGELLİ AYLIĞI NE KADAR?

Engelli aylığı bu senenin ilk 6 ayı için yüzde 40-69 oranlarında engelli vatandaşlar için 865 TL, yüzde 70 ve üzerinde engelli olanlar için ise bin 298 TL olarak belirlendi. Engelli yakını aylığı ise 865 TL oldu.

KİMLER ENGELLİ AYLIĞI ALABİLİR?

Engelli maaşı alabilmek için; nafaka almıyor olmak, hiçbir gelire sahip olmamak, sosyal güvenlik kurumuna bağlı olmamak gerekiyor. Hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelirin asgari ücretin aylık net tutarının üçte birinden az olmaması gerekiyor.

ENGELLİ MAAŞI NE ZAMAN ÖDENİYOR?

Doğum tarihinin son rakamı 0 – 5 olan kişilere her ayın 5. günü

Doğum tarihinin son rakamı 1 – 6 olan kişilere her ayın 6. günü

Doğum tarihinin son rakamı 2 – 7 olan kişilere her ayın 7. günü

Doğum tarihinin son rakamı 3 – 8 olan kişilere her ayın 8. günü

Doğum tarihinin son rakamı 4 – 9 olan kişilere her ayın 9. günü yatıyor.

2022 YILI 65 YAŞlLIK AYLIĞI NE KADAR?

65 yaş aylığı bağlanabilmesi için 65 yaş üstü kişinin yaşadığı hane içerisindeki kişi başına düşen gelirin net asgari ücretin üçte birinden düşük olması gerekiyor. Asgari ücretin artması ile birlikte bu sınır bin 650 liraya çıktı.

Temmuz itibariyle bu sınırın üzerinde kişi başına düşen gelir olduğu için 65 yaş aylığından yararlanamayan kişiler de 65 yaş aylığı almaya başlayabilecekler. 4 Temmuz'da açıklanacak 6 aylık enflasyonla 65 yaş aylığı da yaklaşık yüzde 40 artacak. Bin 84 lira olan bu tutar yaklaşık bin 520 liraya yükselecek.

Emekliliği öne çeken doğum ve askerlik borçlanması tutarı da asgari ücret zammı kadar arttı. Yeni asgari ücretle en düşük günlük prim 68.9 lira, en yüksek prim ise 520 liraya çıktı.