Enerji fiyatlarında büyük artış! Firmaların ettikleri kâr dikkat çekti

Dünyada yaşanan enerji fiyatlarındaki artış sonrası enerji firmalarının kârları dikkat çekti. Dünyanın en büyük enerji firmalarının net kârı 25 milyar dolar olarak açıklandı.

Dünya genelinde yaşanan enerji fiyatlarındaki artışın ardından enerji şirketleri elde ettikleri kârı açıkladı.

Son 7 yılın en yüksek seviyesine ulaşan enerji fiyatları sonrası ExxonMobil, Chevron, Shell ve BP gibi kuruluşlar, son çeyrekte yaklaşık 25 milyar dolar kâr elde ettiğini açıkladı.

ABD'nin en büyük petrol şirketi ExxonMobil, 2021 yılının son çeyreğinde 8.9 milyar dolar kâr etti.

Yine ABD merkezli kuruluş olan Chevron, ham petrol ve doğalgaz fiyatlarının arttığı bir dönemde 5.1 milyar dolar net kâr bildirdi.

Bir önceki yılın aynı döneminde, talepte koronavirüs salgını kaynaklı düşüş nedeniyle 665 milyon dolarlık kaybın yaşandığı aktarıldı ve bu durumun tersine çevrildiği kaydedildi.

Son olarak BP, geçen yılın son çeyreğini 4.1 milyar dolarlık kâr ile kapattı. Analistlerin beklentisi, 3.9 milyar dolardı.

"DAHA YÜKSEK FİYATLAR DA GELEBİLİR"

Londra merkezli firmanın CEO'su Bernard Looney, BP gibi şirketlerin yeni fosil yakıt projelerine yapılan harcamaları azaltmasıyla birlikte tüketicilerin daha değişken petrol ve gaz fiyatları beklemesi gerektiğini belirtti.

Looney, "Önümüzdeki aylarda ve yıllarda daha fazla volatilite bekleyebiliriz." diye ekledi.