En uzun gece ne zaman 2023? Türkiye'de en uzun gece hangi gündür?

Türkiye'nin de içinde bulunduğu Kuzey yarım kürede Kış gündönümü, yılın en uzun gecesiyle birlikte başlıyor. Güneş ışınlarının Oğlak dönencesine dik açı ile geldiği tarihte Güney yarım kürede en uzun gün, Kuzey yarım kürede en uzun gece yaşanır ve Kış gündönümü başlar. Türkiye'nin de içinde bulunduğu Kuzey yarım kürede Kış gündönümü, yılın en uzun gecesiyle birlikte başlıyor.

En uzun gecenin yaşandığı gün, Kış Gündönümü'nün başlangıcıdır. Bu tarihten itibaren Kuzey yarıkürede günler uzamaya, güney yarıkürede kısalmaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarıkürede kışın, güney yarıkürede yazın başlangıcı sayılır. Yılın en uzun gecesinin yaşandığı tarihten itibaren geceler kısalıp gündüzler uzamaya başlayacak. Peki En uzun gece ne zaman 2023? Türkiye'de en uzun gece hangi gündür?

EN UZUN GECE NE ZAMAN 2023?

Kış gündönümü, yılın en uzun gecesiyle birlikte başlıyor. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarımküre'de gündüzler uzamaya (kış gündönümü) Güney Yarımküre'de kısalmaya (Yaz gündönümü) başlar. Türkiye'nin de içinde bulunduğu Kuzey yarım kürede Kış gündönümü, yılın en uzun gecesiyle birlikte başlıyor.

Türkiye'de 21 Aralık Perşembe günü, yılın en uzun gece yaşanacak.

21 Aralık'ta Güneş ışınları Oğlak dönencesine dik açı ile gelir. Türkiye'nin de içinde bulunduğu Kuzey yarım kürede 21 Aralık'ta en uzun gece yaşandıktan sonra 23 Aralık'tan itibaren geceler kısalıp gündüzler uzamaya başlar. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir. Güney yarım kürede en uzun gün, Kuzey yarım kürede en uzun gece yaşanır.

En uzun gecenin yaşandığı gün, gündönümü olarak adlandırılır. Gündönümü, güneşin dünyaya (ekvator çizgisine) en uzak mesafede olduğu ana verilen addır. Gündüzlerin ve gecelerin kısalmaya veya uzamaya başladığını ifade eder.

KIŞ GÜNDÖNÜMÜ NEDİR, ETKİLERİ NELER?

Gündönümü veya gün dönümü, yılda iki kez tekrarlanan ve güneşin dünyaya en uzak mesafede olduğu ana verilen addır. Gündüzlerin ve gecelerin kısalmaya veya uzamaya başladığı andır. Yaz gündönümünde, güneş ışınları Yengeç Dönencesi'ne dik gelir. Kuzey yarı kürede günler kısalmaya, güney yarı kürede uzamaya başlar.

GÜNDÖNÜMLERİ VE EKİNOKS TARİHLERİ

21 Mart (ekinoks) : Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken güney yarımküre sonbahara girer.

21 Haziran (Yaz gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Bir diğer adı da Yaz gündönümüdür. Kuzey yarım kürede yaz başlarken güney yarım kürede kış başlar.

23 Eylül (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarımkürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarımkürede ise bahara geçiş olur.