2023 en düşük emekli aylığı ne kadar oldu? Emekli Ocak ayı zam farkı ne zaman ödenecek?

Emekli memur maaş artışları içeren kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Söz konusu gelen haber ile birlikte internet aramalarında ''Emekli Ocak ayı zam farkı ne zaman ödenecek? 2023 en düşük emekli aylığı ne kadar oldu?'' sorusunun yanıtı merak konusu oldu.

Emekli Ocak ayı zam farkı ve en düşük emekli aylığı araştırılan konular arasında. Bilindiği üzere Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan enflasyon oranları ile birlikte memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranları netleşmiş oldu. Peki Emekli Ocak ayı zam farkı ne zaman ödenecek? 2023 en düşük emekli aylığı ne kadar oldu?

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı aralık ayı enflasyon verileri ile birlikte memur maaşlarına ve emekli aylıklarına yapılacak enflasyon farkı zammı belli oldu. SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına ocak ayında yüzde 15.4 oranında enflasyon farkı verilecek. Memur maaşları ve Emekli Sandığı'ndan emeklilerin aylıkları ise yüzde 16.5 oranında artacağı hesaplanmıştı.

EMEKLİ OCAK AYI ZAM FARKI NE ZAMAN ÖDENECEK?

Emekli maaşı Ocak ayu zam farklarının Ocak ayında maaşlarla birlikte yatırılması bekleniyor. Konuya ilişkin resmi bir açıklama geldiğinde haberimizde yer alacak.

Memur, sözleşmeli ve memur emeklileri, zamlı maaşlarını ve enflasyon farkını 15 Ocak 2023 tarihinden itibaren almaya başlayacak.

2023 EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI NE KADAR OLDU?

En düşük emekli aylığı 3 bin 500 TL'den 5 bin 500 TL'ye çıkarıldı. En düşük emekli aylığı 2021 yılında 1500 TL idi. Geçen yıl ocak ayında 2 bin 500 TL'ye, temmuz ayında ise 3 bin 500 TL'ye çıkartıldı.

2000 sonrası SSK ile BAĞ-KUR'luların kök aylıkları temmuz ayında, bu yılın ocak - haziran döneminde gerçekleşecek enflasyon oranında artırılacak. Artırılan tutar 5.500 TL'nin altında kalırsa aynı aylığı almaya devam edecekler. Artırılan tutar 5.500 TL'yi geçerse, geçen tutar üzerinden ödeme yapılacak.

Memur ve emekli maaşlarına 2023 Ocak ayı itibarıyla yüzde 30 zam yapıldı.

En düşük emekli aylığı 5 bin 500 liraya yükseltildi.

İşverene asgari ücret desteği 400 liraya çıkacak.

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren düzenlemenin Meclis mesaisi başladı. Teklif, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

En düşük emekli aylığı 3 bin 500 liradan 5 bin 500 liraya çıkarılacak.

9 maddelik teklife göre, memur ve emeklilerin nihai zam oranı refah payı ile yüzde 30 olacak.

Düzenleme ile işverenlere asgari ücret desteği de verilecek.

2023 yılının ilk 6 ayına ait devlet desteği 400 liraya yükseltilecek.

Teklife göre asgari ücret desteğinden 1 milyon 700 bin işveren faydalanacak.

Teklif Meclis Genel Kurulu'nda ele alınacak, bu hafta yasalaşarak zamlı maaşlar ocak ayındaki ödemelere yetiştirilecek.