Elon Musk'a kötü haber... Mars planı suya düştü

SpaceX'in kurucusu Elon Musk'ın ''Mars'ta yaşam'' olabileceği iddialarına bilim adamlarından bilimsel yanıt geldi. Popüler bilim dergisi Nature'da yayınlanan makaleye göre Mars'ta insanların hayati fonksiyonlarını idame ettirecek yeterli oksijen ve atmosfer yok.

aksam.com.tr

Bilim adamları, erken Mars atmosferinin büyük olasılıkla karbondioksit ve hidrojen açısından zengin olduğunu ancak Mars'ın Dünya'nın ısınmasına benzer bir küresek soğuma yaşadığını iddia etti.

Nature araştırmacısı Dr Boris Sauterey, Mars'tan alınan materyaller ve deneysel gözlemler sonucunda gezegenin atmosferinin biyolojik aktivite olarak çok hızlı bir şekilde değişime uğradığını bildirdi.

Araştırmacılar, Mars'ta yaşamsal faaliyetleri olan mikrop ve tek hücrelilerin hidrojenin hızlı tükenmesi ile gezenenin hızla soğuması sonucu öldüğünü söyledi.

Arizona Üniversitesi, Sorbonne ve diğer bazı Fransız kurumlarındaki araştırmacılar, erken dönemde Mars'ın Dünya okyanusları kadar biyokütle üretkenliği olduğunu söyledi.

Üretken olunan dönemde Mars yüzeyinin -10 ile +20 santigrat derece arasında değişen sıcaklıklarda olduğunu tespit eden bilim adamları karbondioksit ve hidrojen dengesinin kaybolmasının Mars'ı bu hale getirdiğini açıkladı.

Mars'a sekiz yıl önce gönderilen Mars Atmosferi ve Uçucu Evrim (MAVEN) araştırmasında görevli NASA bilim adamları, Kızıl Gezegenin atmosferinin neden bu kadar ince olduğunu şöyle açıkladılar:

Gezegenin çekirdeği atmosferin kaybolması ile dondu ve bu da Mars'ın manyetik alanının dağılmasına neden oldu. Bir atmosfer koruması olmadan Mars, güneş ışınlarına dayanamadı ve bu hale geldi.