Elektrikli otomobil alacaklar dikkat! İşte batarya ömrünü etkileyen faktörler

Elektrikli otomobil modelleri adeta her geçen gün yaygınlaşmaya devam ediyor. Bu nedenle birçok sürücü, elektrikli otomobillerdeki batarya ömrünü de merak edebiliyor. Nitekim batarya ömrü bazı faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor. Detaylar haberimizde…

Elektrikli otomobillerin batarya ömrü; sürücülerin kullanım alışkanlıklarına, çeşitli dış faktöre ve bakım sıklığına göre farklılık gösterebilir.

Batarya ömrünün düşmesi, elektrikli otomobilin menzilinde de azalmaya sebep olabiliyor. Öte yandan batarya verimliliğinin düşmesi, arabadaki batarya değişiminin zorunlu olduğunu göstermiyor. Bu tür durumlarda sorun oluşturan modüllerin değiştirilmesi yeterli olabiliyor.

ELEKTRİKLİ OTOMOBİL BATARYA ÖMRÜNÜ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Elektrikli otomobil modellerinde batarya ömrünü etkileyen bazı faktörler bulunuyor. Ayrıca bu faktörlerden 3'ü şu şekilde sıralanabiliyor; batarya kapasitesi, kullanım ve bakım, şarj/deşarj döngüleri.

Batarya Kapasitesi: Tam şarjla ne kadar yol kat edilebileceğinde batarya kapasitesi belirleyici olabiliyor. Bu sebeple daha büyük kapasiteli bataryalar daha uzun menzil sunabiliyor.

Kullanım ve Bakım: Elektrikli otomobilin nasıl kullanıldığı ve bakım sürecinin nasıl gerçekleştiği, batarya ömrü konusunda belirleyici olabiliyor. Nitekim düzenli bakım yapılması ve uygun şarj alışkanlıklarının uygulanması batarya ömrünü uzatabiliyor.

Şarj/Deşarj Döngüleri: Bataryaların ömrü, büyük ölçüde elektrikli otomobilin ne sıklıkla şarj edildiği ve deşarj olduğuna bağlı olabiliyor. Öte yandan birçok elektrikli otomobil bataryası, belirli bir kapasite kaybı ile binlerce şarj/deşarj döngüsüne dayanacak biçimde tasarlanabiliyor.