YKS 2. tercihler alınmaya başlandı mı? Ek tercih ne zaman başlayacak?

YKS 2. tercih süreci ile ilgili detaylar merak ediliyor. Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM'ye bildirilecek ve ardından ek yerleştirme için başvurular kabul edilmeye başlanacak. Peki, Ek tercih ne zaman başlayacak, tarih belli mi?

YKS tercih sonuçları için geri sayım sürüyor. Sonuçların açıklanmasının ardından ek yerleştirme süreci başlayacak. Bir fakülteye yerleşemeyen adaylar şansını 2. tercih için deneyecek. Peki, ek tercih ne zaman başlayacak? YKS 2. tercihler alınmaya başlandı mı?

EK TERCİH NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Ek tercihlerin ne zaman başlayacağı henüz belli olmadı. YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 28 Ağustos-1 Eylül 2023 tarihleri arasında yapılacaktır. Elektronik kayıtlar ise 28-30 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.

Kayıt dönemi sonrasında boş kalan kontenjanların üniversitelerce ÖSYM'ye bildirilmesinin ardından ek tercih süreci başlatılacak. Buna göre ek yerleştirme Eylül ayı içerisinde yapılacak.

YKS tercihi ne zaman açıklanacak? YKS yerleştirme sonucu açıklandı mı, sonuçlara nasıl bakılır?

EK YERLEŞTİRME NASIL YAPILACAKTIR?

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM'ye bildirilecektir. Yükseköğretim programlarının 2023-YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak ek yerleştirme yapılacaktır.

Merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacaktır. Ek yerleştirmede; ön lisans ve lisans programlarına merkezî genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecektir. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacaktır. Ek yerleştirme tercih ücreti 50,00 TL olacaktır.

Ek yerleştirme için tercih yapan adaylardan ek yerleştirme ücretini yatırmayanların ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihleri geçersiz sayılacak ve yerleştirme işlemine dahil edilmeyecektir.

Yatırılan yerleştirme ücretleri her ne sebeple olursa olsun iade edilmeyecek ve devredilmeyecektir. ÖSYM Yönetim Kurulunun 14.01.2019 tarihli kararı gereği, şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ile gazi çocuklarından ek yerleştirme ücreti alınmayacaktır.

YERLEŞTİRME SONUÇLARI NASIL DUYURULACAKTIR?

Yerleştirme sonuçları, internet (https://sonuc.osym.gov.tr) ve mobil uygulaması aracılığıyla adaylara duyurulacaktır. Sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir. İnternet sayfasındaki duyurular, sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. Yurt dışındaki üniversitelere yerleştirilen adaylar için, gerekli olduğunda ve adayın müracaatı üzerine yerleştiği programı gösteren bir yazı verilecektir.