E Devlet KYK borç sorgulama ekranında faizler ne zaman silinecek? KYK ana para borç faizi silindi mi, kimleri kapsıyor?

KYK kredi borcu düzenlemesine yönelik Başkan Recep Tayyip Erdoğan, müjdeli haberi geçtiğimiz günlerde duyurmuştu. Bilindiği üzere uzun süredir KYK kredi borcunda faiz silinmesi veya ödemeleri kolaylaştıracak yeni bir yapılandırma beklentisi milyonlarca öğrencinin gündeminde yer alan konular arasında. Söz konusu yapılan açıklama sonrası ''E Devlet KYK borç sorgulama ekranında faizler ne zaman silinecek, ana para borç faizi silindi mi, kimleri kapsıyor?'' soruların yanıtları araştırılmaya başlandı.

Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) borç faizlerin silinmesi ile birlikte bir çok kalemde değişiklik yapılması bekleniyor. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz düzenlenen Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada tüm faizlerin silineceği ve sadece ana paranın ödenmesi gerektiğini belirtti. Buna göre KYK kredi borcu faizleriyle ilgili alınan karar da netleşmiş oldu. Peki, KYK ana para borç faizi silindi mi, kimleri kapsıyor?

KYK BORÇ FAİZLERİ SİLİNDİ Mİ?

KYK borcu düzenlemesindeki o ayrıntı herkesin gözünden kaçtı. 'KYK'da sadece anapara ödenecek" açıklamasının ardından e-Devlet uygulamasına girenler sistemin güncellenmemiş haliyle karşılaşınca ne yapacaklarını bilemedi. Ancak gözden kaçan ayrıntı, uygulamanın kısa süre sonra yapılacak olan yasal düzenlemeden sonra başlayacağı idi.

E DEVLET ÜZERİNDEN KYK ANA PARA BORÇ FAİZİ SİLİNDİ Mİ?

KYK ana para borç faizi E Devlet üzerinden henüz silinmedi. Başkan Erdoğan, yaklaşık 5 milyon öğrenciyi ilgilendiren KYK kredi ödemeleri ile ilgili müjdeyi Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamalarda verdi.

KYK ANA PARA ÖDEMESİ NASIL YAPILACAK?

KYK kredisi ödemelerinden hiçbir zaman faiz alınmadığını, enflasyonun artması ile öğrencilerin mağdur olduğunu ifade eden Başkan Erdoğan, KYK kredi borçlarında sadece ana para ödemesinin alınacağını bildirdi.

Başkan Erdoğan'ın açıklamasının ardından e-Devlet uygulamasına girenler sistemin güncellenmemiş haliyle karşılaşınca ne yapacaklarını bilemedi.

Ancak gözden kaçan ayrıntı, uygulamanın kısa süre sonra yapılacak olan yasal düzenlemeden sonra başlayacağı idi.

Alınan kredilerin üretici fiyat endeksi (ÜFE) farkına göre belirlenip geri ödeme tablosu da kamu alacaklarına göre düzenlendiği için sadece anaparanın ödenmesiyle ilgili süreç, yasal düzenlemeden sonra başlayacak.

Yasa yürürlüğe girer girmez rakamlar yenilenecek ve ÜFE farkı silinecek. Başkan Erdoğan'ın bu yöndeki açıklamasının ardından anapara dışındaki farkın tahsil edilmemesi ve askıya alınması için il ve ilçe müdürlüklerine talimat gönderildi.

DÜZENLEME NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati konuyla ilgili önümüzdeki günlerde bilgilendirme amaçlı açıklama yapacak.

Düzenlemeyle kredi geri ödemelerinde toplam 26 milyar liranın üzerinde bir yük gençlerin üzerinden kalkacak.

2022 KYK AFFI, FAİZ SİLİNMESİ KİMLERİ KAPSIYOR?

Başkan Erdoğan; "Kredi geri ödemelerinin enflasyon veya faiz uygulaması olmaksızın sadece alınan kredi üzerinden yapılmasını kararlaştırdık. Yani ana para. Bu uygulamada kredi ödemesi yapan tüm öğrenciler yararlanacak. Toplamda 26 milyar liranın üzerinde bir yükü gençlerin üzerinden kaldırmış oluyoruz. Böylece mezun olup geri ödemesi başlayacak 1 milyon 49 bin, kredi almış 812 bin şu an okuyan öğrencimiz ve vergi dairelerinde takip edilen 1 milyon 295 bin öğrencimizin öğrenim kredisi sorununu çözmüş oluyoruz. Önümüzdeki yıldan itibaren alınan kredi kadar sorumlu olacaklar." dedi.

Başkan Erdoğan, "Kredi geri ödemelerinin herhangi bir enflasyon farkı veya faiz uygulaması olmaksızın sadece alınan kredi rakamı üzerinden yapılmasını kararlaştırdık, yani anapara. Bu uygulamadan, halen kredi geri ödemesi yapan tüm gençlerimiz yararlanacak" dedi.

Başkan Erdoğan, öğrenim kredisi alan 3 milyon 157 bin gencin bulunduğunu ve bu uygulamayla "26 milyar liralık yükün kaldırılacağını" söyledi.

Borç ve taksitlerinizi kurumun www.kyk.gov.tr internet adresindeki "Öğrenim / Katkı Kredisi Geri Borç Sorgulama "nden sorgulamak veya 444 1961 nolu çağrı merkezinden Kredi Dairesi Başkanlığı Bilgilendirme Servisini aramak suretiyle öğrenebilirsiniz.

Daha önce yapılandırma yapmış ve ödemelerinde gecikmeye düşenler ise borç sorgulamalarını E Devlet üzerinden vergi borçları üzerinden öğrenebilecek.

Başkan Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından kameralar karşısına geçti ve gündemdeki KYK borçları ile ilgili şunları söyledi:

"Kredi geri ödemelerinin, enflasyon farkı veya faiz uygulaması olmaksızın sadece alınan kredi rakamı üzerinden yapılmasını kararlaştırdık. Aldığımız kararla, kredi geri ödemelerinde toplam 26 milyar liranın üzerinde bir yükü gençlerimizin üzerinden kaldırmış oluyoruz. Böylece 3 milyon 157 bin gencimizin öğrenim kredisi sorununu kökten çözmüş oluyoruz."

KYK BORÇLARI NE OLDU?

Başkan Erdoğan, açıklamasının devamında şunları söyledi:

"Önümüzdeki yıldan itibaren kredi ödemesi başlayacak öğrencilerimiz artık sadece aldıkları kredi rakamı kadar sorumlu olacaklar."

YAPILANDIRMA VE YENİDEN TAKSİTLENDİRME OLACAK MI?

Edinilen bilgilere göre düzenlemeyle ilgili olarak, icralık olanların borçlarının anapara üzerinden yapılandırılması,

Ödemelerin 2 yıl sonra başlayacağı koşulunun kaldırılması, peşin veya taksitli ödeme tablosu gibi seçenekler üzerinde duruluyor.