Dünyadaki en temiz 4 besin belli oldu! İşte pestisit kalıntılarına en az rastlanan meyve ve sebzeler

''Meyve ve sebzeler nasıl temizlenir? Meyve ve sebze temizliğinde kullanılan doğal yöntemler neler? Pestisit nasıl temizlenir?'' soruları merak ediliyor, araştırılıyor. Pestisite maruz kalmak kaçınılmaz olsa da etkilerini en aza indirmek ve gıdaları daha güvenli tüketmek mümkün. Öte yandan, pestisit kalıntılarına en az rastlanan besinler belli oldu. Bu 4 ürün dünyadaki en temiz besinler olarak karşımıza çıkıyor. İşte detaylar...

AZİME KAHYA

Pestisitler, sebze ve meyvelerin yetiştirme aşamalarında yani tarımsal ürünlerde zararlıları kontrol etmek amacıyla kullanılan kimyasal maddeler olarak biliniyor. Ancak günümüzde de sıklıkla duyduğumuz pestisitler, insan sağlığı için ciddi riskler oluşturabiliyor. Gıdalarda kalıntı olarak görülen pestisitlere uzun süre maruz kalmak sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bu nedenle sebze ve meyvelerin temizlenmesinde pestisit temizleyici malzemeler kullanılması önerilir. Sinir sistemi, bağışıklık sistemi ve hormonal denge üzerinde olumsuz etki gösteren pestisitlerden korunmak mümkün. Peki, pestisitlerin sağlık üzerindeki etkilerini en aza indirmek için nelere dikkat etmek gerekir?

Pestisitler insan vücudu için uzun vadede oldukça zararlıdır. Bazı kanser türlerinden, Parkinson hastalığı, alzaymır, endokrin sistem bozuklukları, solunum sistemi hastalıkları, üreme ve bağışıklık sistemi bozukluklarına kadar insan sağlığı açısından olumsuzluklara neden olduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır.

PESTİSİT NASIL TEMİZLENİR? SEBZE VE MEYVELERDE PESTİSİT KALINTISI NASIL GİDERİLİR?

Gıdaları daha sağlıklı tüketmek, meyve sebzedeki pestisit kalıntılarını en aza indirmek bazı önlemle mümkün. Akan suda sebze ve meyveler hafifçe ovularak pestisit maruziyeti en aza indirilebilir.

Bir diğer yöntem kabuğu soyulabilen sebze ve meyveleri kabuklarından arındırarak tüketmek. Patates, salatalık, elma, armut, avokado gibi ürünlerin kabuklarını soymak, lahana ve marul gibi çok katmanlı ürünlerin dışındaki katmanlarını çıkarmak da etkili yöntemlerden. Kırmızı ve beyaz et ürünlerinde de görünür yağları ve deriyi ayıklamak da bazı pestisitlerin birikebileceği kısımları uzaklaştırmaya yardımcı olabilir.

Beslenmede çeşitliliğe dikkat etmek yani farklı gıda gruplarından dengeli tüketmek de tek tür pestisite yoğun maruz kalma riskini önemli ölçüde azaltır.

Gıdaları mevsiminde tüketmek ve organik tarım ürünleri tercih etmek de az pestisite maruz kalmak adına önem taşımaktadır.

Pestisit kalıntılarından korunmak için besinleri, karbonatlı veya sirke eklenmiş suda bir süre bekletmek de kullanılan etkili ve doğal yöntemler arasında karşımıza çıkıyor.

Piyasada; pestisit temizleyici ürünler satılmaktadır. Evde hazırlanan doğal karışımlarla pestisite en az şekilde maruz kalınabilir.

Karbonatlı su: 1 litre su ve 1 tatlı kaşığı karbonat karıştırılır. Besinler 15-20 dakika kadar bekletmek de etkili olabilir.

Sirke: Yarım litre suya yarım çay bardağı beyaz sirke eklenir ve besinler 10-15 dakika kadar bekletilerek pestisit kalıntıları en aza indirilebilir.

Limon-tuz karışımı: Limon suyu ve tuzla yapılan ovma işlemi de, yüzeydeki pestisit kalıntıları için az da olsa fayda sağlayabilir.

DÜNYADAKİ EN TEMİZ 4 BESİN...

Öte yandan, pestisit kalıntılarına en az rastlanılan besinler de ortaya çıktı. Yapılan incelemelere göre; avokado, kuşkonmaz, lahana ve soğanda pestisit kalıntılarına minimum düzeyde rastlandı. Yani avokado, kuşkonmaz, lahana ve soğan dünyadaki en temiz besinler arasında yer aldı.