DSÖ açıkladı: Muhtemelen kanserojen! Aspartam nedir? Aspartam nelerde bulunur?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), aspartam maddesini muhtemelen kanserojen olarak ilan etti. Buna istinaden birçok insan, ''Aspartam nedir?'' ve ''Aspartam nelerde bulunur?'' gibi soruların cevaplarını araştırmaya başladı. İşte detaylar…

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), aspartam maddesinin muhtemelen kanserojen olduğunu açıkladı. Buna istinaden birçok insan, ''Aspartam nedir?' ve ''Aspartam nelerde bulunur?'' gibi soruların cevaplarını merak etmeye başladı. Peki aspartam nedir?

ASPARTAM NEDİR?

Aspartamın kimyasal formülü, aspartil-fenilalanin-1-metil ester olarak açıklanıyor. Ayrıca yapay bir tatlandırıcı olarak kullanılan aspartam, çoğunlukla düşük kalorili ya da kalorisiz gıda ve içeceklere katılabiliyor. Aspartam tatlandırıcı olarak birçok üründe kullanıldığından dolayı sağlık alanında da bazı tartışmaları ve endişeleri ortaya çıkartıyor. Nitekim DSÖ tarafından aspartamın muhtemelen kanserojen olduğu da açıkladı.

DSÖ'nün kanser araştırma kolu Uluslararası Kanser Araştırma Ajanası (IARC) tarafından, aspartam maddesi ''insanlar için muhtemelen kanserojen'' olarak onaylandı. Ayrıca IARC'den Dr. Mary Schubauer-Berigan, aspartam ile ilgili olarak ''sınırlı kanıt'' olduğunu aktararak, kimyasalın karaciğer kanserine sebep olma potansiyeline sahip olduğunu belirtti. DSÖ Beslenme ve Gıda Güvenliği Departmanı'ndan Dr. Francesco Branca ise yaptığı açıklamalarda, insanları mümkünse şekerli ürünleri kullanmamaları konusunda teşvik etti.

ASPARTAM NELERDE BULUNUR?

''Aspartam nedir?'' sorusunun cevabı alındıktan sonra, ''Aspartam nelerde bulunur?'' sorusu da gelebiliyor. Nitekim birbiri ile bağlantılı olan iki soruyu da birçok kişi merak edebiliyor. Peki aspartam nelerde bulunur?

Aspartam birçok besinin içerisinde bulunabiliyor. Nitekim diyet, şekersiz veya kalorisiz gazlı içeceklerde, dondurmalarda, sakızlarda, meyve sularında, ketçap ve soslarda, çikolatalarda, yoğurtlarda ve şekerleme ürünlerinin birçoğunda aspartam veya farklı bir yapay tatlandırıcı bulunabiliyor.