Doping ve steroid nedir? Doping ve steroid ne demek?

Survivor'da kıran kırana mücadele devam ederken yayınlanan yeni bölümde Nisa ve Nagihan arasında geçen steroid ve doping konusu gündem oldu. Peki, Doping ve steroid nedir? Doping ve steroid ne demek?

Doping ve steroid nedir, sorusu merak konusu oldu. TV 8'de ekrana gelen Survivor All Star yarışmasında Nisa'nın steroid göndermesi olay oldu. Bunun üzerine vatandaşlar doping ve steroid kelimeleri hakkında araştırmalara başladı. Doping ve steroid nedir? Doping ve steroid ne demek?

DOPİNG NEDİR?

Doping, sportif performansı artırmak amacıyla yasaklanmış ve vücuda yabancı maddelerin kullanılması ya da herhangi bir maddenin anormal miktarlarda tüketilmesi veya vücuda normal dışı yollardan alınması olarak tanımlanır. Dopingin ilk resmi tanımı 1963 yılında yapılmıştır.

STEROİD NEDİR?

Steroid, birbiriyle kaynaşmış dört halkadan oluşmuş karbon iskeletli bir lipittir. Steroitler Asetil KoA biosentez yolundan oluşurlar.

Steroitlerin canlılarda genel olarak en önemli işlevi hormon olmaktır. Steroid hormonlar, steroid hormon reseptör proteinlere bağlanarak fizyolojik etkilerini gösterirler. Bu reseptörlere bağlanınca gen transkripsiyonu ve hücre fonksiyonunda değişimlere neden olurlar.

Steroid terimi belli bağlamlarda daha sınırlı bir anlamda kullanılır. Örneğin, tıp ortamında endokrinolog olmayanlarca steroid genelde kortikosteroidleri ve hemen her zaman glukokortikoidleri kastetmek için kullanılır. Spor veya vücut geliştirme bağlamında steroid anabolik steroid anlamında kullanılır.