Doğalgaz tüketim desteğinde yeni başvuru dönemi ve ödeme tarihleri ihtiyaç sahibi ailelerin gündeminde yer alıyor. Kış aylarında ihtiyaç sahibi hanelerin faturalarına destek vermek amacıyla doğalgaz yardımı Doğalgaz desteği Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nca yapılmaktadır. Peki Doğalgaz yardımı başvurusu nasıl yapılır, kimler alabilir, destek ödemeleri ne zaman yatacak, kaç ay veriliyor?
Doğalgaz desteği ödemelerinin yapılacağı tarih belli oldu. 2023 doğal gaz tüketim desteği başvuru şartları ve ödeme tarihleri, sosyal yardım desteği başvurusu yapacak olanların yoğunlaştığı konuların başında geliyor.
Sosyal yardım programlarında bulunan Doğal Gaz Tüketim Desteği programından hanelerin faydalanabilmesi için, başvuru sahibinin bazı şartları taşıması gerekecek. Bakanlıktan yapılan açıklamada ödeme tarihleri duyuruldu.
2022 Eylül ayında kış dönemine ilişkin başlayan başvurular ile ihtiyaç sahiplerine 900 TL ila 2500 TL arasında maddi yardım verilmeye devam ediyor. Geçtiğimiz ay sonunda ihtiyaç sahiplerine 85 milyar lira destek sağlandığını açıklayan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, doğalgaz yardımlarının da şubat ayında yatırılacağını belirtti.
DOĞALGAZ DESTEĞİ NE ZAMAN YATIRILACAK?
Bakanlık, 3294 sayılı Kanun kapsamında olan veya dönemsel ihtiyaç sahibi olup temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca belirlenen hanelere doğal gaz desteğinde bulunuyor.Bu yılın son 3 ve yeni yılın ilk 3 ayı olmak üzere 6 aylık zaman dilimde ödenen doğal gaz desteği kapsamında, yılın son 3 ayı için planlanan ödemeler ihtiyaç sahiplerinin hesaplarına yatırıldı.
Bir sonraki doğal gaz ödemesi ise şubat ayı içinde hesaplara yatırılacak.
2.500 LİRAYA VARAN DOĞAL GAZ DESTEĞİ YAPILACAK
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık konuya ilişkin açıklamasında;
"Bu dönem öncesinde ilk olarak destekten yararlanma şartını esneterek, kiracı olan vatandaşlarımızı kapsama dahil ettik. Ardından 450 lira ile 1150 lira arasında olan 2022 yılı kış dönemi için belirlenen destek tutarımızı 900 lira ile 2 bin 500 lira aralığına yükselttik. Önümüzdeki günlerde ödemelerimizi gerçekleştireceğiz."
Bu açıklamaya göre belirlenen ödeme miktarı 900 TL ile 2500 TL arasında olacak.
DOĞAL GAZ YARDIM BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Doğal gaz desteğinden yararlanmak isteyen vatandaşlar e-Devlet üzerinden veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'ndan başvuruda bulunabiliyor.
Bu yıl ilk kez uygulamaya alınan destek kapsamında daha önce 330 bin haneye yardımda bulunuldu.
DOĞAL GAZ YARDIMINDAN KİMLER FAYDALANABİLİR?
Doğal Gaz Tüketim Desteği'nden daha fazla hanenin yararlanması için yeni düzenlemeler yapıldığını da vurgulayan Yanık, Doğal Gaz Tüketim Desteği'nde kış dönemine ilişkin başvuruların sürdüğünü aktardı.
Yanık, "Önceki dönemimiz içerisinde yer almayan kiracılarımızı da destek kapsamına aldık. Bu doğrultuda başvuru şartları uygun olan ev sahibi veya kiracı olarak ikamet eden, mesken niteliğinde hanelerde yaşayan vatandaşlarımız destekten yararlanabilecek." ifadelerini kullandı.
SOSYAL YARDIM BAŞVURUNUZ KABUL EDİLDİ NE DEMEK?
Sosyal Yardım Başvurunuz, resmi ikametgahınızın bulunduğu (Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nde kayıtlı son güncel ikametgahınızın bulunduğu) İl/İlçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti'nce tarafından uygun görülmüştür." yazan vatandaşların ise ödemeleri onaylandı.
Doğal Gaz Tüketim Desteği'ni ısıl harita baz alınarak iki dönemlik belirlediklerini ve tutarın yıllık 450 lira ile 1150 lira arasında değişeceğini hatırlattı.
BAŞVURU ŞARTLARI NELER?
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nca hayata geçirilen "Doğalgaz Tüketim Desteği" programından hanelerin faydalanabilmesi için, başvuru sahibinin şu şartları taşıması gerekmektedir;
* Türk vatandaşı olması,
* E-Devlet kapısı üzerinden destek programına başvuruda bulunması,
* Doğal gaz arzı sağlanan ilçe/beldede ikamet ediyor olması,
* İkamet adresinde ön ödemeli ya da faturalı sayaca bağlı bir doğal gaz aboneliği bulunması
* Ödenecek faturasının mesken abone grubuna ait olması,
* Hakkında ilgili SYD Vakfınca hak sahipliği kararı verilmesi