Diyanet duyurdu: Oruç tutanlar dikkat! Bunu yapanın 61 gün kefaret orucu tutması gerekiyor

Oruç tutanların dikkat etmeleri gereken bazı durumlar bulunuyor. Ayrıca bu durumları Diyanet İşleri Başkanlığı listeledi. Diş fırçalamak, kan aldırmak ve burun damlası gibi şeyler orucu bozmazken, bazı durumlar kefaret orucu gerektirebiliyor. Detaylar haberimizde…

Oruç tutan birçok insan, orucu bozan ve bozmayan durumları araştırabiliyor. Ayrıca Diyanet fetvalarına göre orucu bozan ve bozmayan durumlar ince çizgilerle birbirinden ayrılıyor.

Öte yandan orucu bozan durumlarda önemli bir nokta bulunuyor. Nitekim kefaret orucu 1 gün için 61 gün oruç tutmak anlamına geliyor. Bu nedenle oruç tutanların kefaret orucu gerektiren durumlara dikkat etmeleri gerekiyor.

ORUÇ TUTANLAR DİKKAT

Orucu kasten, mazereti olmadan bilerek bozmak, Ramazan'ın hürmetine saygısızlık ve büyük günahtır. Hz. Peygamber (s.a.s) orucunu bu şekilde bozan kişilerin kefaret ile yükümlü olacaklarını belirtmiştir.

Oruç kefareti, iki kameri ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmak. Ayrıca buna gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri 1 gün veya bir fakiri 60 gün doyurmalı. Öte yandan kefaretin yanında ayrıca tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir.

Meşru bir mazeret olmaksızın oruç bozulduğunda, 61 gün kefaret orucu tutulması gerekiyor. Ayrıca Diyanet fetvalarına göre bazı durumlar orucu bozarken, öteki durumlar bozmayabiliyor. Nitekim orucu bozmayan durumlardan bazıları aşağıda yer alıyor.

DİŞ FIRÇALAMAK

Diş fırçalamak orucu bozmuyor. Ancak diş macunun ya da suyun boğaza kaçması halinde oruç bozuluyor ve kazası gerekiyor. Bu noktada orucun bozulma ihtimali dikkate alınmalı. Dişlerin imsaktan önce ve iftardan sonra fırçalanması gerekir.

KAN ALDIRMAK

Kan aldırmak orucu bozmuyor. Hz. Peygamber (s.a.s), ihramlı iken ve oruçlu bulunduğu esnada kan aldırmış. Ayrıca Hz. Peygamber (s.a.s): ''Üç şey vardır orucu bozmaz: Kan aldırmak, kusmak, ihtilam olmak.'' buyurmuştur.

BURUN DAMLASI

Tedavi amacı ile buruna damlatılan ilacın bir damlası, ortalama 0,06 cm. Bunun bir kısmı da burun çeperleri tarafından emilir ve çok az bir kısmı mideye ulaşır. Bu da dini açıdan abdestte ağza su vermede olduğu gibi af kapsamında değerlendirildiğinden orucu bozmaz.

UNUTARAK YEMEK TÜKETMEK VE SU İÇMEK

Unutarak yemek ve içmek orucu bozmaz. Peygamber Efendimiz, ''Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş içirmiştir.'' buyurmuştur.

Bu noktada unutarak yiyen ve içen kişilerin oruçlu olduğunu hatırladığı anda hemen ağzındakileri çıkarması, yıkaması ve orucuna devam etmesi gerekir. Oruçlu olduğunu hatırladıktan sonra yemek yemeye ve içmeye devam eden kişinin orucu bozulur.