Diyabette kök hücre mucizesi! İnsülini vücut üretecek

Kanadalı bilim insanları, Tip 1 diyabete karşı kök hücre temelli tedavi yöntemi geliştirdi. Karın derisine yerleştirilen cihaz sayesinde hastaların ihtiyacı olan insülinin vücutta üretilebileceği keşfedildi.

Kanada'da yapılan araştırma, kök hücrelerle aşılanmış küçük bir implantın, vücudun kendi başına insülin üretmesine yardımcı olabileceğini gösterdi. Çalışmada 25 kuruş büyüklüğünde bir cihaz, Tip 1 türü diyabeti olan 15 hastanın karın derilerinin altına yerleştirildi. Endokrinolog Dr. David Thompson, "Cihaz, laboratuvarda yetiştirilen tek bir kök hücre dizisinden üretilen ve kan şekerini kontrol eden hormon olan insülini yapmaktan sorumlu milyonlarca hücre içeriyor. Artık Tip 1 diyabet hastaları için daha önce hiç var olmayan bir umut var" diye konuştu.

'BİR YIL HAYATTA KALACAK'

İmplanttaki hücreler tarafından salınan insülin miktarını ölçmek için amino asit zinciri olan C-peptidi kullanıldı. Katılımcıların C-peptid seviyeleri yemek yedikten sonra yükseldiği ve doğal olarak insülin ürettikleri belirlendi. Çalışmadaki hastaların ayrıca hedef kan şekeri aralığında yüzde 13 daha fazla zaman harcadıkları ve bazılarının da implant sayesinde enjekte ettikleri insülin miktarını azaltabildikleri tespit edildi. Dr. Bruce Perkins, "Tip 1 diyabetli bir insana insülin üretebilen hücrelerin yerleştirilmesi ve bu hücrelerin bir miktar insülin üretip bir yıl hayatta kalması fikri ileriye doğru atılmış harika bir adım" dedi.