Dış fırçalamak orucu bozar mı? Diyanet açıkladı! Eğer böyle fırçalarsınız...

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutan birçok insan, ''Diş fırçalamak orucu bozar mı?'' sorusunu araştırabiliyor. Öte yandan Diyanet İşleri Bakanlığı, orucu bozan ve bozmayan durumları listeledi. Peki diş fırçalamak orucu bozar mı? Detaylar haberin devamında…

Ramazan ayında oruç tutan birçok insan, orucu bozan ve bozmayan durumları araştırabiliyor. Bu noktada Diyanet İşleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalar da takip ediliyor. Ayrıca pek çok insanın ikilemde kaldığı sorulardan biri, ''Diş fırçalamak orucu bozar mı?'' sorusu. Peki, Diyanet İşleri Bakanlığı tarafından açıklanan listede, diş fırçalamak orucu bozar mı?

DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI?

Boğaza su kaçırmadan ağzın su ile çalkalanması orucu bozmaz. Ayrıca diş fırçalamakla da oruç bozulmaz. Ancak diş macununun ya da suyun boğaza kaçması durumunda oruç bozulur.

Diş fırçalama işlemi, orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak yapılmalı. Ayrıca diş fırçalamanın imsaktan önce ya da iftardan sonra yapılması uygun olur. Oruçluyken fırçalanacaksa, macun kullanılmaması uygun olur.

ORUÇ KEFARETİ

Diş fırçalamak gibi birçok farklı durumda tereddüt yaşayan birçok insan, söz konusu soruların cevaplarını araştırabiliyor. Öte yandan oruç kefaretinin ne olduğu da birçok insan tarafından merak edilebiliyor.

Oruç kefareti, iki kameri ay ya da 60 gün ara verilmeksizin oruç tutmak. Ek olarak buna gücü yetmeyenler, 60 fakiri 1 gün ya da 1 fakiri 60 gün doyurmalı. Ayrıca oruç kefaretinin yanı sıra tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekli.

Böylece meşru bir mazeret olmaksızın oruç bozan kişi, 61 gün kefaret orucu tutmalı.