Dikkat! Yetersiz uyku Kovid-19'a yakalanma riskini artırıyor

Prof. Dr. Hikmet Yılmaz, uyku bozukluğunun Kovid-19'a yakalanma riskini artırdığını söyledi. Yılmaz, özellikle uyku apnesi olanların Kovid-19'a bağlı ölümcül komplikasyonlarının çok daha sık ve öksürükle görüldüğünü belirtti.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Nöroloji ve Klinik Nörofizyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hikmet Yılmaz, yetersiz uykunun Kovid-19'a yakalanma riskini artırdığını söyledi. Pandemi sürecinde en çok etkilenen sistemlerden birinin uyku düzeni olduğunu dile getiren Yılmaz, uyku yetersizliğinin Kovid-19 üzerindeki etkisini şu sözlerle anlattı: "Yaptığımız araştırmalar kapsamında özellikle gece uykusunda bir sirkadiyen ritim, uyku bozuklukları meydana geldi. Evden çalışma ve evde kalmanın uykuya dalma ya da başlama saatini geciktirdi. Uyanma dönemini öteledi. Bu durum özellikle kadın, yaşlı, metropollerde yaşayanlarda ve öğrencilerde görüldü. Uyku bozukluğu olan kişilerin aşılarını düzenli olması, maske ve mesafeye dikkat etmesi önemli çünkü istatiksel olarak uyku bozukluğu olan kişilerin Kovid-19'a bağlı ölümcül komplikasyonlarının çok daha sık olduğunu gördük."

Uykusuzluğun hastanede kalma süresini artırdığını dile getiren Prof. Dr. Yılmaz, "Uykunun yara iyileşme sürecimizi hızlandırması bildiğimiz eski bilgiler. Daha önce bunun araştırması yapıldı. Yapılan pek çok çalışmada derin uyku ve gece uykusu sırasında salgılanan büyüme hormonunun yara iyileşmesine olumlu etkileri gözlemlendi. Daha sonraki süreç ise bu hormonun bağışıklık sistemini geliştirdiğini de gösterdi. Bu nedenle iyi uyuyamadığımız bu dönemlerde grip ve nezle oluyoruz. Bu durum hastanede kalma süresini de olumsuz etkiliyor" dedi.