Devlet Başkanı bizzat tarih verdi!.. F-35'lerin yeni adresi belli oldu

5. nesil savaş uçağı F-35'ler, ülkelerin dikkatini çekmeye devam ediyor. Birçok ülke bu teknoloji harikası hayalet uçağı, hava kuvvetlerine kazandırmak için birbiri ardına girişimlerde bulunuyor. Bu ülkelere Romanya da eklendi. Romanya Devlet Başkanı Klaus Iohannis, F-35'ler konusunda açık tarih verdi. Iohannis, F-35 programının 2030'dan sonra Romanya'da uygulanacağı açıkladı.

Aksam.com.tr

Sinan Başhan

Tüm hava koşullarında operasyon gerçekleştirebilme özelliğine sahip çok amaçlı bir avcı uçağı olarak üretilen 5. nesil F-35'ler, birçok ülkenin kıskacında bulunuyor. Hayalet uçak olarak da bilinen bu son teknoloji savaş uçağının son talibi Romanya oldu. Ülke basınında yer alan habere göre Romanya, hava kuvvetlerini güçlendirmek ve modernize etmek için 2030'dan sonra F-35 programına dahil olacak.

DEVLET BAŞKANI F-35'LER İÇİN TARİH VERDİ

Şubat ayının başında Romanya Devlet Başkanı Klaus Iohannis, "Romanya'nın Kuzey Atlantik İttifakı çerçevesinde üstlenilen taahhütlere göre askeri yeteneklerini daha da geliştirmeye ve modernize etmeye kararlı olduğunu" açıklamasında bulundu.

Devlet Başkanı Iohannas sosyal medya paylaşımında,

"Görev ihtiyaçları ve operasyonel gereksinimler belgesi üzerinde çalışıyoruz. F-35 programı, 2030'dan sonra Romanya'da uygulanabilecek" ifadelerini kullandı.

Bu kapsamda Romanya bugüne kadar üretilmiş en modern çok rollü uçak olan F-35 uçağını envanterine katmak için çalışmalara başladı. Askeri yetkililer, projesinin hayata geçirilmesi için gerekli belgeler üzerinde çalışıyor.

Romanya, F-35'leri alana kadar eski MiG-21'lerin yerine Norveç'ten 32 adet F-16 alacak.