Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremden etkilenen 10 ilde OHAL ilan edildi. Binlerce evin yıkımına yol açan ve milyonlarca vatandaşı etkileyen deprem ile ilgili 4. seviye alarm durumuna geçildi. Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan deprem olan 10 ilde OHAL ilan edildiğini duyurdu. Olayın ardından Deprem olan 10 il ile ilgili araştırmalar başladı. Peki, Depremden etkilenen iller hangileri?
Deprem 6 Şubat Pazartesi günü Kahramanmaraş'ta meydana geldi. Meydana gelen iki depremin şiddetleri 7.7 ve 7.6 olarak açıklandı. Büyük bir yıkıma yola açan deprem başta Kahramanmaraş olmak üzere çevre illerdeki milyonlarca vatandaşı etkiledi. Depremin en şiddetli hissedildiği yerler ise Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Hatay, Diyarbakır, Şanlıurfa olarak açıklandı.
Kahramanmaraş
Gaziantep
Malatya
Diyarbakır
Kilis
Şanlıurfa
Adıyaman
Hatay
Osmaniye
Adana
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli olarak art arta meydana gelen 7.7 ve 7.6'lık depremler 10 ilde büyük yıkıma yol açarken deprem uzmanları artçı depremlerin 1 yıl süreceğini açıkladı.
Prof. Dr. Okan Tüysüz: Doğu Anadolu Fay Hattı'nın çok uzun yıllardan beri suskun olduğu, deprem biriktirdiği, bu enerjisini depremle boşaltmadığı biliniyordu. 1513'ten bu yana bu bölgede deprem olmadığı biliniyor. Pazarcık'ın güneyinde Narlı, Yesemek fayları var. Dolayısıyla büyük bir deprem beklentisinin olduğu bir alanda bu deprem gerçekleşti. Şu an büyük deprem beklentimizin olduğu yerler var: İstanbul, Bingöl Yedisu, Pazarcık ve Hatay.
Deprem Bilimci Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Kahramanmaraş'taki depremin 130 atom bombası gücünde olduğunu açıkladı. Ercan, "Hatay-Osmaniye-Kahramanmaraş-Gaziantep kırıklar çatağında yüzyıllardır beklenen deprem. 7.7 büyüklüğünde yaklaşık 130 atom bombası gücünde. 43 saniye süreli, 5 km gibi sığda, çok etkili oldu. Deprem olan yer dört ana kırığın kavşağı. Ölü Deniz Kırığı, Doğu Anadolu Kırığı, Arap Kalkanı ile Kıbrıs Yayı. Osmaniye üçgeninde olabilecek en büyük deprem oldu. Felaket büyük" dedi.