Bilim insanları ''Hayalet Casper''ın gizemini çözdü! Denizin derinliklerinde ortaya çıktı

Bilim insanlarının ''Casper'' ismini verdiği beyaz ahtapot 2016 yılında Hawaii açıklarında görüntülenmişti. Suyun yaklaşık 4.290 metre (2.6 mil) derinliğinde robot kameralara yansıyan Casper adını çizgi film karakteri Hayalet Casper'dan alıyor. Gizemli görünüşüyle dikkat çeken Casper araştırma konusu oldu.

Aksam.com.tr

Muhammed Fatih Karabulut

İlk olarak 2016 yılında Hawaii'de denizin 4.290 metre derinliğinde görüntülenen beyaz ahtapot, hayalete benzer dış görünüşünden dolayı "Casper" olarak adlandırıldı. Beyaz bir renge sahip olan ve deniz tabanına oturmuş şekilde görüntülenen Casper dış görünümü ve kamuflaj olma şekliyle bilim insanlarını şaşırttı.

O zamana kadar bu tür derinliklerde rastlanılan ahtapotlar adını başka bir çizgi film karakteri olan Dumbo'dan almışlardı. Dumbo ahtapotları kafalarının her iki yanında zarif, kulak benzeri kanatçıklarla 6.957 metre derinlikte yüzerken görüntülendiler.

Aksam.com.tr'nin The Guardian'dan aktardığı habere göre; Casper'ın görülmesi, Chicago'daki Field Museum of Natural History'de zooloji yardımcı küratörü Janet Voight için oldukça ilginç bir andı ve o anları "Bu tamamen yeni ve farklı" cümleleriyle özetledi.

Casper'ın bu ilk görüntüsü, birçok cezbedici gizemi ortaya çıkardı. Diğer ahtapotların çoğunun avlanma sırasında renklerini ve görünüşlerini değiştirdiği, kamuflaj görevi gören renkli kromatoforları bulunurken Casper bu özelliklerden yoksundu. Peki, Casper'ı diğer ahtapotlardan ayıran, beyaz ve soluk olmasına sebep olan şey ne?

BİLİM İNSANLARI "CAPSER"IN GİZEMİNİ ÇÖZDÜ

Ahtapotlar, en derin denizlerde bile renk değiştirebilir ve kamufle olabilir. Bazıları, avlarına karşı kendilerini gizlemek için koyu tenli pigmentlerden bir pelerin kullanır. Araştırmacı Voight, Casper'ın solgunluğunun pigment eksikliğinden kaynaklanabileceğini düşünüyor.

Casper'ın renksiz olmasındaki bir diğer etken ise kollarının kısa olması. Casper, kollarının kısa olması nedeniyle diğer ahtapot türlerinden ayrılıyor. Araştırmacı Voight'a göre Casper diğer ahtapot türlerinin avlanma tekniğini kullanmıyor. Casper avını kapmak için uzanmak yerine vücut hareketleriyle saldırısını gerçekleştiriyor.

Bilim adamları, Pasifik'teki derin deniz araştırmalarında toplanan 2016 yılından bu yana beş yıllık arşivlenmiş görüntüleri inceleyerek Casper hakkında daha fazla şey öğrendiler. Yapılan araştırmalarda iki farklı türden, deniz tabanına tünemiş Casper gibi düzinelerce ahtapot ile karşılaştılar.

Voight için özellikle heyecan verici olan Casperlar, kolları uzun süngerlere yapışmış yumurtalara sarılı halde olanlardı. Daha önce, deniz dibinde yaşayan ahtapotların yumurtalarını bırakmak için sert kayalara ihtiyacı olduğu biliniyordu. Diğer derin deniz ahtapotlarının aksine dişi Casperlar muhtemelen yumurtalarını korumak için daha uzun zaman harcıyor.

Şimdilik, solgun, renksiz ve gizemli görünüşleriyle "Casper" lakabını alan ahtapotlara henüz resmi bir isim verilmedi. Çünkü onlar hakkında bilinen her şey görüntülerden geliyor; kimse ayrıntılı olarak incelemek için bir örnek toplayamadı.