Süt katığı olarak da bilinen Dartı, sabah kahvaltılarında yenebildiği gibi akşam yemeklerinde de tüketilebiliyor. Kocaeli lezzetlerinden olan Dartı daha sıvı ve sıcak bir haldeyken kahvaltıda tercih ediliyor. Dondurulmuş hali ise yemeklerde ve tatlılarda kullanılabiliyor. yapılışı milyonlar tarafından araştırılmaya başlandı. Peki, Dartı nasıl yapılır? İşte uzmanından Dartı (Süt katığı) püf noktaları...
Dartı, sütün kaymağının toparlanıp, bir tencere ya da tavanın içerisinde tortu kıvamına gelene kadar kaynatılması ile yapılıyor. Sıvı haldeyken kalıpların içerisine dökülerek katı hale geliyor. Uygun saklama koşulları ile uzun süre dayanabilen Dartı sade yenebildiği gibi birçok tarife de lezzet katıyor.
MasterChef Türkiye konuklarından Kocaeli Yerel Kültür Platformu Kadın Kolları Başkanı Melek Çeliköz Dartı'nın püf noktlarını şu şekilde aktarıyor:
* Sütü tarşırmamak
* Sardırmamak
* Sürekli karıştırmak
Biriktirilen süt ve yoğurt kaymakları
Tuz
Öncelikle bol süt veya yoğurt kaymağı olması gerekiyor. Zaman varsa elde edilen kaymaklar derin dondurucuda bekletilebilir.
Kullanılacak tencerenin dibi tereyağıyla yağlanmalı. Bu kaymağın dibinin tutmasını önler.
Kaymaklar tencereye aktarılır ve orta ateşte pişmeye bırakılır. Pişerken arada karıştırılmalıdır.
İsteğe göre tuz da eklenebilen dartı bir süre sonra altın sarısı bir renk alacak ve kaymaklar minik minik topaklanmaya başlayacak. Bu dartın hazır olduğunu gösterir.
Biraz soğuduğunda ekmeğin üzerine sürülüp yenebileceği gibi kavanozlara ya da toprak kaplara bölüştürülebilir. Dartının üzerindeki yağ donunca buzdolabına kaldırılabilir.