Diyanet il il 26 Nisan Cuma namazı saati Cuma namazı kaçta? (İstanbul, Ankara, İzmir, Trabzon, Çanakkale, Diyarbakır)

Cuma günü Müslümanların bayramı olarak kabul edilir. Bilindiği üzere Cuma namazı âkil, bâliğ, mukîm ve mazereti olmayan erkeklere farz-ı ayındır. Farz oluşu Kitap, Sünnet ve icma ile sabittir. Cuma namazı saatleri her hafta olduğu gibi bu hafta da milyonlarca Mümin tarafından araştırılıyor. İşte Diyanet il il 26 Nisan Cuma namazı saati (İstanbul, Ankara, İzmir, Trabzon, Çanakkale, Diyarbakır)

Diyanet il il 26 Nisan Cuma namazı saati araştırılmaya başlandı. Bugün cuma namazını camilerde eda etmek isteyen Müminler namaz vaktini kaçırmak istemiyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 26 Nisan 2024 cuma namazı vakitleri "namazvakitleri.diyanet.gov.tr" internet adresinde yer aldı. 10 rekattan oluşan cuma namazı, 4 rekat ilk sünnet, 2 rekat farz ve 4 rekat son sünnet olarak kılınıyor. İşte Diyanet il il 26 Nisan Cuma namazı saati (İstanbul, Ankara, İzmir, Trabzon, Çanakkale, Diyarbakır)

BUGÜN CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA?

İstanbul'da 26 Nisan Cuma namazı saat 13:07'de kılınacak.

İzmir'de 26 Nisan Cuma namazı saat 13:14'te kılınacak.

Ankara'da 26 Nisan Cuma namazı saat 12:51'da kılınacak.

Bursa'da 26 Nisan Cuma namazı saat 13:07'de kılınacak.

Trabzon'da 26 Nisan Cuma namazı saat 12:24'te kılınacak.

Çanakkale'de 26 Nisan Cuma namazı saat 13:17'de kılınacak.

Diyarbakır'da 26 Nisan Cuma namazı saat 12:22'de kılınacak.

CUMA NAMAZI KILINIŞI NASIL?

Cuma namazı cemaatle birlikte camide kılınması gereken farz bir namazdır. 4 rekat ilk sünnet, 2 rekat farz ve 4 rekat son sünnet olmak üzere toplamda 10 rekat kılınır. Öğle namazı vaktinde ezan okundan sonra 4 rekat sünnet kılınır. Daha sonra iç ezan okunur ve imam haftanın hutbesini cemaate okur. Hutbeden sonra imamla birlikte 2 rekat farz kılınır ve en son 4 rekat son sünnet kılınır. İşte Cuma namazı kılınışı ile ilgili detaylı anlatım;

CUMA NAMAZININ DÖRT REKAT İLK SÜNNETİ KILINIŞI

1. Rekat

"Niyet ettim Allah rızası için Cuma Namazının dört rekat ilk sünnetini kılmaya" diye niyet ederiz. "Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız. Sübhaneke'yi okuruz. Euzü-besmele çekeriz. Fatiha Suresini okuruz. Kur'an'dan bir sure okuruz. Rüku'ya gideriz. Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz.

2. Rekat

Ayağa kalkarak Kıyama dururuz. Besmele çekeriz. Fatiha Suresini okuruz. Kur'an'dan bir sure okuruz. Rüku'ya gideriz. Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz. Oturarak Ettahiyyatü okuruz.

3. Rekat

Ayağa kalkarak Kıyama dururuz. Besmele çekeriz. Fatiha Suresini okuruz. Kur'an'dan bir sure okuruz. Rüku'ya gideriz. Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz.

4. Rekat

Ayağa kalkarak Kıyama dururuz. Besmele çekeriz. Fatiha Suresini okuruz. Kur'an'dan bir sure okuruz. Rüku'ya gideriz. Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz. Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz. "Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.

CUMA NAMAZININ İKİ REKAT FARZI

1. Rekat

Müezzin Kamet yapar. "Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının iki rekat farzını kılmaya. Uydum imama" diye niyet ederiz. "Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız. Sessizce Subhaneke'yi okuruz. Ayakta birşey okumadan imamı dinleriz. İmam Fatiha Suresi ve Kur'an'dan bir miktar ayet okur. Rüku'ya gideriz. Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz.

2. Rekat

Ayağa kalkarak Kıyama dururuz. Hiç birşey okumadan imamın Fatiha ve Kuran'dan bir miktar okumasını dinleriz. Rüku'ya gideriz. Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz. Oturarak Ettahiyyatü ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz. "Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye selam vererek namazı tamamlarız.

CUMA NAMAZININ DÖRT REKAT SON SÜNNETİ

1. Rekat

"Niyet ettim Allah rızası için Cuma Namazının dört rekat son sünnetini kılmaya" diye niyet ederiz. "Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız. Sübhaneke'yi okuruz. Euzü-besmele çekeriz. Fatiha Suresini okuruz. Kur'an'dan bir sure okuruz. Rüku'ya gideriz. Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz.

2. Rekat

Ayağa kalkarak Kıyama dururuz. Besmele çekeriz. Fatiha Suresini okuruz. Kur'an'dan bir sure okuruz. Rüku'ya gideriz. Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz. Oturarak Ettahiyyatu okuruz.

3. Rekat

Ayağa kalkarak Kıyama dururuz. Besmele çekeriz. Fatiha Suresini okuruz. Kur'an'dan bir sure okuruz. Rüku'ya gideriz. Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz.

4. Rekat

Ayağa kalkarak Kıyama dururuz. Besmele çekeriz. Fatiha Suresini okuruz. Kur'an'dan bir sure okuruz. Rüku'ya gideriz. Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz. Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz. "Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.

Resimli cuma mesajları | Yeni, farklı, hadisli, güzel cuma mesajları (Instagram, Facebook, X, Whatsapp için)

CUMA NAMAZI ŞARTLARI NELERDİR?

Cuma namazını kılmak için bazı gereklilikler vardır. Bunlar çeşitli alimler tarafından ve fıkıhçılar tarafından açıklanmıştır. İşte o şartlar;

-Öğle namazı vaktinde kılınması,

-Cemaatin huzurunda hutbe okunması,

-İmamdan başka en az üç kişi bulunması,

-Cuma namazı kılınan yerin herkese açık olması.

-Hür olmak, esir veya hapis olmamak.

-Mukim olmak, yolculukta olmamak.

-Sıhhatli olmak, namaza gidemeyecek kadar hasta olmamak.

-Kör olmamak.

-Ayakları sağlam olmak.

-Namaza gitmeye mani ve gitmemeyi mübah kılan bir özrü bulunmamak, (Düşman korkusu, şiddetli yağmur, çamur gibi şeyler.)

-Cuma namazı kılınacak yerin şehir olması, (izin verilen köylerde de kılınabilir)

-Namazı emir veya vekilinin kıldırması