Hasan Kuş
Cuma, kelime olarak "toplamak, toplanmak" anlamına gelir. Aynı zamanda Müslümanlar için büyük önem arz eden, haftanın günlerinden birinin adıdır. Cuma ile ilgili ayetler ve hadislerde bu günün önemine dair önemli bilgiler yer almaktadır. İslam alemi için büyük bir öneme sahip mübarek cuma günlerinde Müslümanlar toplu olarak öğle namazını eda ederek ibadetlerini yerine getirirler. Peki Cuma suresinin 9 10 11 ayetleri nelerdir? Cuma günü neden önemlidir? İşte Cuma ile ilgili ayetler ve hadisler
CUMA GÜNÜ NEDEN ÖNEMLİDİR?
Dilimizde cuma şeklinde telaffuz edilen "cum'a" (cumu'a, cuma'a) kelimesi, "toplamak, bir araya getirmek" anlamına gelen "cem'" kökünden türetilmiş bir isimdir. İslâm'dan önce "arûbe" diye anılan bu günün cum'a adını almasının sebebi hakkında değişik izahlar bulunmakla beraber, bunların ortak noktası toplantı günü olması özelliğidir. Cuma günü öğle vaktinde öğle namazı yerine kılınan namaza cuma namazı denir. Bu günün önemi ve faziletiyle ilgili birçok hadis bulunmaktadır.
Cuma günü, haftalık ibadet günü olmasının yanı sıra, hadislerde bu günün bir bayram olduğunun belirtilmesinden dolayı Müslümanlar için önemlidir. Nitekim Hz. Peygamber(sas), Cuma günü hakkında, "Üzerine güneşin doğduğu en hayırlı gün Cuma günüdür. Çünkü Hz. Âdem o gün yaratıldı, o gün Cennete girdi ve o gün Cennetten çıkarıldı." buyurmuştur. Başka bir hadislerinde de, bu günde yapılan duaların kabul edileceği bir icabet saatinin bulunduğunu belirtmiştir.
Cuma gününün Müslümanlar için önemli bir gün olmasının sebeplerinden birisi de, bu günde kılınan ve Müslümanları bir araya toplayan Cuma namazıdır. İslâm dünyasının her tarafından müslümanların bir araya geldiği en büyük toplu ibadet olan hac, arefe gününün cumaya rastlaması halinde "hacc-ı ekber" (büyük hac) olarak anılır. Cuma günü yapılan ibadetler ve dualar çok faziletlidir.
CUMA İLE İLGİLİ AYETLER VE HADİSLER
Kur'ân-ı Kerim'deki 62. surenin adı da Cuma'dır. Cuma Suresiyle ilgili Peygamber Efendimiz (s.a.s) Cuma Suresini okuyan kişinin Müslüman şehirlerden birinde Cuma namazına gelen ve gelmeyenlerin sayısı kadar sevap kazanacağını rivayet etmiştir.
Rivayete göre; Her kim Cuma günü sela ile ezan arasında cuma suresinin 9 – 10- 11. ayetleri 3 kere okunursa o hafta içinde eline helal para geçer.
Cuma Suresi 11 ayetten oluşmakla birlikte, Medine döneminde indirilmiş bir suredir. Cuma Suresinde Cuma gününe ve Cuma namazına dair hükümler ve bu konuda Müslümanlara verilen tavsiyeler içerir.
Sûrede, "Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında hemen namaza gidin ve alışverişi bırakın" (el-Cum'a 62/9) meâlindeki âyet, cuma namazının farz kılınmasından önce de günün bu adla anıldığına ve bir toplantı günü olduğuna işaret etmektedir.
Cuma günü Müslümanlar için bayram niteliğinde bir gündür. Yüce Allah, cuma suresi 9 10 11. ayetlerinde 'Cuma günü namaza çağırıldığı zaman, hemen Allah'ı anmaya koşun ve alış verişi bırakın' buyurmuştur. Resulullah'ın birçok hadisinden cuma namazının diğer namazlardan daha önemli bir fariza olduğu anlaşılmaktadır. İşte cuma suresinin 9. 10. ve 11. ayetleri
CUMA SURESİNİN 9 10 11 AYETLERİ NELERDİR?
Cuma Suresinde başlıca, Hz. Muhammed'in peygamber olarak gönderilişi ve Cuma namazı ile ilgili bazı hükümler yer almaktadır. Cuma suresinin son 3 ayetinde cuma namazının fazileti ve önemi bildirilmiştir.
9- Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında Allah'ı anmaya koşun ve alışverişi bırakın. Bilirseniz, bu sizin için çok hayırlıdır.
10-Namaz kılındı mı artık yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lutfundan nasip arayın. Allah'ı da daima çok anın ki kurtuluşa eresiniz.
11-Ama onlar bir ticaret veya eğlence görünce ona yönelip seni ayakta bırakıverdiler. De ki: "Allah'ın nezdinde olan, eğlenceden de ticaretten de üstündür. Allah rızık verenlerin en hayırlısıdır."
Cuma suresiyle ilgili Peygamber Efendimiz (s.a.s) Cuma Suresini okuyan kişinin Müslüman şehirlerden birinde Cuma namazına gelen ve gelmeyenlerin sayısı kadar sevap kazanacağını rivayet etmiştir. Yine alimlerin rivayetlerine göre kısmeti kapanan kişilerin Cuma Suresini 3-5 veya 7 defa okuması tavsiye edilir. Cuma Suresi gibi diğer surelerinde gün içinde okunması Allah kelamını anmak bakımından çok kıymetli olduğu için her günü Kuran-ı Kerim okuyarak geçirmek çok sevaptır.
"Her kim önemsemediği için üç cumayı terk ederse, Allah onun kalbini mühürler" (Ebû Dâvûd, "Salât", 210; Tirmizî, "Cum'a", 7).
"Her kim önemsemediği için üç cumayı terk ederse, Allah onun kalbini mühürler" (Ebû Dâvûd, "Salât", 210; Tirmizî, "Cum'a", 7).
Peygamberimiz sallâllahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: "Cumaya gelmek isteyen kimse boy abdesti alsın." (Müslim, Cuma, 2) "Ergen olan her kişinin cuma günü gusletmesi, ağız ve diş temizliği yapması ve yeteri kadar güzel koku sürünmesi gerekir." (Müslim, Cuma, 7)
"Üzerine güneşin doğduğu en hayırlı gün cuma günüdür; Âdem o gün yaratılmış, o gün cennete girmiş ve o gün cennetten çıkarılmıştır. Kıyamet de cuma günü kopacaktır." (Müslim, Cuma, 18)
"Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah'ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır." (Cuma, 9)
"Cuma gününde bir saat vardır ki Müslüman, bu saate isabet ederek hayırlı bir şey isterse Allah ona istediğini verir." (Müslim, Cuma, 15
Peygamberimiz sallâllahu aleyhi ve sellem "Cuma namazına gitmek, ergenlik çağına ulaşmış her Müslümana farzdır." (Ebu Dâvûd, Taharet, 129) buyurmuş ve:
"Kim tembellik ederek üç cuma namazını terk ederse Allah o kimsenin kalbini mühürler." (Tirmizî, Cuma, 354) anlamındaki sözleriyle cuma namazını mazeretsiz kılmayanların akıbetini bildirmiş, Cuma namazının faziletini şöyle beyan etmiştir:
"Bir kimse güzelce abdest alır sonra mescide gelir, susup okunacak hutbeyi dinlerse, gelecek cumaya kadar ve ondan sonraki üç gün içinde işleyeceği (küçük) günahları affedilir." (Müslim, Cuma, 24)
"Beş vakit namaz ve cuma namazı diğer Cuma namazına kadar -büyük günahları işlemediğin sürece- aralarında işlenen (küçük) günahlara kefarettir." (Müslim, Tahâre, 14-15)