Çin'den ABD'ye gözdağı!.. F-35'lere karşı J-15'ler

Çin, J-15 savaş uçağını Amerikan menşeli F-35'lere muadil olacak şekilde modernize etmeyi planlıyor. Çin ordusunun amiral savaş uçağı olarak bilinen J-15'lerin, F-35 seviyesine getirilebilmesi için yoğun çaba harcanıyor. Dünyada teknoloji kopyalamayı en iyi yapabilen ülke konumunda olan Çin, j-15'leri, Rusya'nın Su-33 savaş uçağından esinlenerek yapmıştı. Çin medyasında yer alan haberde, ''J-15'lerin modernizasyon sonrası, ABD'nin F-35'leriyle rekabet edebilecek duruma geleceği'' iddia edildi.

Aksam.com.tr

Sinan Başhan

Çin, geçen yıl J-15'lere; kanatlar, radar ve arama ve izleme sistemi dahil olmak üzere bir dizi yükseltme yaptı. Çin ordusu bu yükseltmelerle J-15'i, ABD'nin F-35'leri ile eşit hale getirmeyi amaçlıyor. Ancak analistlere göre, tüm bu yükseltmelerine rağmen, J-15'ler yalnızca dördüncü nesil artı savaş uçağı olarak sınıflandırılabilir. J-15'ler, bugün ABD'nin beşinci nesil savaş uçağı olan F-35'lerin sahip olduğu ileri teknolojiyi yakalayabilmiş değil.

F-35'LERE RAKİP YAPILMAYA ÇALIŞILAN J-15'LER BÜYÜK ÖLÇÜDE "SOVYET TASARIMI"

Çin Merkez Televizyonunda (CCTV) yeni yayınlanan bir belgesel, J-15 savaş uçağının kökenine ışık tuttu. South China Morning Post'un (SCMP) bildirdiğine göre, Çin'in en gelişmiş savaş uçağı büyük ölçüde bir Sovyet tasarımından geliyor .

Business Insider , savaş uçağının ilk olarak 2014 yılında hizmete girdiğini ve son raporlara göre şu anda operasyonda yaklaşık 50 adet olduğunu belirtti .

J-15'LER SON HALİYLE F-35'LERLE MUKAYESE EDİLEBİLİR Mİ?

Uzmanlar, J-15'lerdeki Çin yükseltmelerinin, temel aldıkları Rus emsallerinden çok daha üstün yaptığına inanıyor. Ancak savaş alanında, uçağın menşeisinin bir önemi yok. Asıl önemli olan, J-15'lerin F-35'lerle karşılaştırıldığında kimin galip geleceği?

Business Insider'ın raporuna göre , son güncellemeler aynı zamanda kısa menzilli bir savaş füzesi içeriyor ve J-15'in faydalı yük taşıma kapasitesini iyileştirdi. Ancak, uçak gemilerindeki kayakla atlamalar J-15'lerin tam yük ile kalkmasına izin vermediğinden, Çin'in uçak gemisi teknolojisinin artık yetişmesi gerekiyor.

Tüm yükseltmelerine rağmen, J-15 yalnızca dördüncü nesil artı savaş uçağı olarak sınıflandırılabilir ve bugün ABD'nin beşinci nesil avcı uçaklarının sahip olduğu ileri teknolojiden yoksun olduğu belirtiliyor. Uzmanların Business Insider'a verdiği demeçte, düşük güçlü WS-10 motorları ile J-15'ler, ABD Donanmasının dördüncü nesil F/A-18'ini yenmesi bile zor.