Kırmızı gökyüzü nedir, neden oluşur? Çin'de görülen kırmızı gökyüzü ne anlama geliyor?

Çin'in Zhejiang eyaletinde meydana gelen doğa olayı dünyanın gündemine girmeyi başardı. Gökyüzünün kızıl rengini aldığı Çin ile ilgili uzmanlar çeşitli yorumlarda bulundu. Bu olayın ardından “Kırmızı gökyüzü nedir, neden oluşur?” sorusu araştırılmaya başlandı. Peki, Çin'de kırmızı gökyüzü neden oldu?

Çin'de gökyüzü kırmızı rengini aldı. Çin'in Zhejiang eyaletine bağlı Zhoushan şehrinde meydana gelen doğa olayı tüm dünyanın gündemine girmeyi başardı. O bölgede yaşayan kişilerin korkuyla seyrettiği gökyüzü ile ilgili birçok uzman yorum yaptı. Sosyal medyada da binlerce kişi tarafından paylaşılan görüntülerle ilgili "Çin'de gerçekleşen kırmızı gökyüzü neden oluşur?" sorusu sorulmaya başlandı.

KIRMIZI GÖKYÜZÜ NEDİR, NE ANLAMA GEELİYOR?

Çin'de gerçekleşen kırmızı gökyüzü doğa olayı ile ilgili birçok yorum yapıldı. Global Times, Zhoushan Meteoroloji Bürosu haberine göre; bu duruma ışığın yansımasının neden olduğu bildirildi. Aynı habere göre, Zhoushan Meteoroloji Bürosu personeli, Zhoushan'da havanın sisli ve bulutlu olduğunu ve kırmızı gökyüzünün düşük seviyeli bulutlardan gelen ışığın yansımasından kaynaklanmış olabileceğini açıkladı.

KIRMIZI GÖKYÜZÜ NE NEDEN OLUŞUR?

Güneş doğarken veya batarken atmosferin üst kademelerinde farklı bir açı meydana getirir. Bu açı ile vuruş ile beraber fantastik bir görüntü ortaya çıkar. Güneş ışınları gökyüzünün üst katmanlarını delerken mavi dalga boyları bölünür ve emilmek yerine yansır. Bu doğrultuda ufuk iyice alçaldığı sırada yeşil ile beraber mavi renk dağılmaya başlar. Bunun sonucunda ise turuncu ve kırmızı bir renk ortaya çıkar. Böylece renk kırılması ve yansıması ile beraber dalga boyu üzerinden, mavi ve yeşil renklerin dağılımı ile harika bir kırmızı görüntü ortaya çıkar. Tabii farklı tonlarda bu kırmızı aynı zamanda turuncu olarak da etkisini göstermektedir.

Gökyüzünün mavi rengi, yüksek frekanstaki mavi güneş ışığını gözlemcinin görüş alanına yönlendiren Rayleigh dağılımının direkt bir sonucudur. Mavi ışık kırmızıdan daha kolay dağılıma uğradığı için güneş kalın bir atmosferden gözlendiğinde kırmızı bir ton alır, bu da gündoğumu veya günbatımında olur. Ek olarak gökyüzündeki parçacıklar farklı renkleri farklı açılarda kırarak akşam veya şafak vaktinde rengarenk parlayan bir gökyüzü meydana getirebilir.