Nur Sena Sarıtaş
Çin kestanesi son zamanlarda pazarlarda normal kestane yerine vatandaşlara satılmasıyla gündeme geldi. Yetkililer, gerçekleştirilen operasyonlarla kilolarca Çin kestanesi ele geçirdi. Hayvan yemi olarak ithal edilen Çin kestanesi insan sağlığı için son derece zararlı. Peki Çin kestanesi nedir? Çin kestanesi normal kestaneden nasıl ayırt edilir? İşte normal kestaneyle Çin kestanesi arasındaki farklar...
ÇİN KESTANESİ NEDİR?
Kış aylarında büyük ilgi gören ve enfes bir lezzet sunan kestanenin Çin versiyonu da piyasada yerini aldı. Çin kestanesi olarak da bilinen Castanea mollissima, Fagaceae ailesinin bir üyesidir. Çin, Tayvan ve Kore'ye özgü bir kestane türüdür. Çin kestanesi, hayvan yemi olarak kullanılan ve insan tüketimi için uygun olmayan bir üründür.
Hayvan yemi olarak ithal edilen Çin kestanesi ile normal kestaneler birbirine oldukça benziyor. Fakat bazı farklarla Çin kestanesini normal kestaneden ayırt etmek mümkün.
ÇİN KESTANESİ NORMAL KESTANEDEN NASIL AYIRT EDİLİR?
Çin kestanesinin alt kısmında yer alan topuzları geniş ve büyüktür.
Gerçek kestaneyi ayırt etmenin bir yolu da sıkmaktır. Kestanenin sert ve dayanıklı bir yapısı vardır. Kestaneye uygulanan basınçta sert bir direnç hissedilir; Parmağınızla bastırdığınızda kolayca ezilmez.
Fiyatı diğerlerine göre daha ucuzdur
Yerli kestanenin kilosu 200-230 TL arasında satılırken, Çin kestanelerinin 80-130 TL arasında daha uygun fiyatlarla satıldığına dikkat çekiliyor.
Ayrıca, gerçek kestaneyi ikiye bölmeye çalıştığınızda, kabuğun kolayca ayrılmaması önemli bir işarettir. Gerçek kestanenin pişirilmesi durumunda, iç kısmındaki kabukun kolayca ayrılması beklenir.
Çin kestanesi mazot gibi kokar
Çin kestanesini ise pişirdiğiniz zaman koyu sarı olur, içi çıkmaz, kabuklarından açmaz, tadı olmaz, mazot kokusu olur ve pişirdiğiniz zaman köpürerek sulanma yapar.