Çin ile ABD rekabeti Ay'a sıçradı... NASA Başkanı'ndan iddialı açıklama

NASA Başkanı ABD'nin Çin'i Ay'da yenebileceğini iddia etti. Nelson, ABD'nin Ay'a ulaşma konusunda Çin ile büyük bir yarış içinde olduğunu ve oraya Çin'den daha önce ulaşacağından emin olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz pazar öğleden sonra, Artemis I misyonunun mürettebatsız Orion kapsülü, Ay'a gidiş gelişini tamamladı ve Meksika'nın Baja Yarımadası kıyılarının açığına indi.

Uzay aracının 25,5 günlük yolculuğu sırasında nasıl performans gösterdiğine ilişkin ayrıntılar hâlâ kamuya açıklanmasa da yolculuğun başarıyla geçtiği ifade edildi. NASA'nın bir sonraki adımı, mürettebatlı olarak Ay'a gidebilmek. 2026'dan önce Ay'a iniş programının uygulanacağı belirtiliyor. ABD'li astronotları daha önce Ay'a gittiler. O yıllarda Rusya ile yarışıyorlardı. Ancak şu an ABD'nin uzaydaki en güçlü rakibi Çin olarak görülüyor.

ÇİN'İN AY MİSYONLARI

Çin Ulusal Uzay İdaresi Chang'e Projesi olarak bilinen Çin Ay Keşif Projesi'ne başkanlık ediyor. Yörünge araçları, iniş araçları, geziciler ve örnek dönüş görevlerinden oluşan proje, ilk uzay aracını 2007'de fırlattı 2020'lerin sonundan önce de Ay'a mürettebatlı bir görev hedefliyor.

NASA'nın Artemis Programı gibi, Chang'e projesi de Ay'ın Güney Kutbu'nda bir baz istasyonu kurmayı hedefliyor ve bu nedenle oraya ilk kimin ulaştığını görmek çok önemli olacak. IEEE Spectrum bir raporda, NASA'nın Uzay Fırlatma Sistemi gibi Çin'in de kendi mega roket versiyonunu inşa ettiğini söyledi.

ABD'nin Çin'in çok ilerisinde olduğuna şüphe yok, ancak Asya ülkesi, yakın geçmişte savaş uçakları ve elektrikli araçlarda olduğu gibi ABD'yi çok hızlı bir şekilde yakalayabilir.