Çemen otu deyip geçen pişman oluyor! Meğer en doğal çaresi ondaymış...

Çemen otunu pek çoğumuz bilmiyoruz. Tohumu ve yapraklarıyla adeta şifa olan çemen otu ülkemizde Yozgat, Kayseri ve Kayseri'de yetişiyor. Önemli bir besin değeri olan çemen otunun faydaları saymakla bitmiyor. Baharatı, çayı ve hatta merhemi olan çemen otunun en önemli özelliği ise doğal bir ağrı kesici olmasıdır. Gelin bu şifalı bitkinin faydalarını tek tek sizlere anlatalım.

İnsanların yaşamına sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için vitamin ve proteinlere ihtiyacı oluyor. Protein ve minarellerin yanında bitkisel kaynaklar da vücudu dinç tutmak için büyük önem taşıyor Ağrı kesici özelliğiyle bilinen çemen otu bu bitkisel kaynaklardan birisi. Bu şifalı bitkinin faydaları saymakla bitmiyor. Hafızayı güçlendiriyor, sindirim sistemini hızlandırıyor.

FAYDALARI SAY SAY BİTMEZ

Sindirim sisteminin işlevlerini daha sağlıklı bir şekilde yerine getirmesini destekler.

Balgam söktürücü özellikte bir bitkidir, öksürüğü keser. Soğuk algınlığı ve grip gibi havaların soğumasıyla birlikte varlık gösteren bakteri kaynaklı hastalıkların tedavisinde oldukça etkili bir yardımcı silahtır.

Nezle, bronşit gibi solunum yollarında tahribata sebep olan hastalıkların etkisiyle burada meydana gelen tahriş gibi olumsuz etkilerin giderilmesine yardımcı olur.

Midede meydana gelen çeşitli problemlere karşı etkili bir bitkisel kaynaktır.

Özellikle hazımsızlık, şişkinlik ve gaz oluşuma karşı etkilidir. Dışkıyı yumuşatarak kabızlığı keser.

Lohusa dönemindeki annelerin süt miktarını artırır.

Afrodizyak etkisiyle libidoyu artırır.

Adet söktürücü bir özelliğe sahiptir.

Menopoz sebebiyle ortaya çıkan yan etkilerin şiddetini hafifletir, daha konforlu bir menopoz dönemini mümkün kılar.

Vücuda direnç katar. Ayak ve el terlemelerine son verir. Kansızlığa iyi gelir.

Gargara olarak kullanıldığı takdirde ağız kokusunu önler.

Çıban ve açık yaraların iyileşme sürecini hızlandırır. Ezilip toz haline getirildikten sonra suyla karıştırılıp yaranın üstüne uygulanan çemen otu bu konuda hızlı bir şekilde etkisini gösterir.

Hafızayı güçlendirir. Alzheimer gibi unutkanlık hastalıklarının önüne geçer.

SİNDİRİME BÜYÜK FAYDA SAĞLIYOR

Çemen otu lif ve antioksidanlar açısından zengindir. Vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olur ve böylece sindirime yardımcı olur. Bazı durumlarda hazımsızlık ve mide ağrısını gidermek için çemen otu çayı kullanılır. Kabızlıkla başa çıkmak için sabahın erken saatlerinde çemen otu suyu bile içebilirsiniz.