Cemaziyelahir ayı ne zaman 2023? Cemaziyelahir ayında hangi ibadetler yapılır?

Cemaziyelahir ayı 14 Aralık 2023 tarihinde başladı. Bu önemli ayı ibadetlerle geçirmek isteyen Müslümanlar, Cemaziyelahir ayının faziletini öğrenmek istiyor. İslam tarihinde Cemaziyelahir ayında birçok önemli olay gerçekleşmiştir. Bu nedenle Cemaziyelahir ayı fazileti büyük bir aydır. Peki Cemaziyelahir ayında hangi ibadetler yapılır? İşte Cemaziyelahir ayının fazileti ve bu ayda yapılacak ibadetler

Cemaziyelahir ayı başladı. İslam tarihinde Cemaziyelahir ayında birçok olay vuku bulmuştur. Bu nedenle bu ayda; İbadet etmek, tövbe ve istiğfara yönelmek çok faziletlidir. Peki Cemaziyelahir ayı ne zaman 2023? Cemaziyelahir ayının fazileti nedir? Cemaziyelahir ayında hangi ibadetler yapılır?

CEMAZİYELAHİR AYI NE ZAMAN 2023?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan 2023 dini günler takvimine göre Cemaziyelahir ayı Miladi takvime göre 14 Aralık 2023 Perşembe günü başladı. Cemaziyelahir Ayı, Hicri takvime göre 22 Ocak'ta son bulacak. 2023 Ocak 2024 tarihinde ise Recep ayı başlayacak.

CEMAZİYELAHİR AYININ FAZİLETİ NEDİR?

Cemaziyelahir ayı fazileti büyük bir aydır. Bu ayda hataya, günaha sırtını dönmeye gayret etmek, tövbe ve istiğfara yönelmek, ibadetle meşgul olmak, Allah'ın rızasını kazanmak için gayret gösterilir.

CEMAZİYELAHİR AYINDA HANGİ İBADETLER YAPILIR?

Recep, Şaban ve Ramazan yani üç aylardan önceki önemli bir ay olan Cemaziyelahir'de bol bol tövbe edilmeli ve mübarek üç aylara Allah'ın bağışlamasından ümit edilerek girilmelidir. Bağışlaması bol olan Rabbimize gönlü temizleyip, ruhu sakinleştirip, tefekkür içinde yalvarmak ve üç aylara bu şekilde girmek Cemaziyelahir ayının özelliklerini değerli kılar.

Cemaziyelahir ayının ibadetleri arasında yine dinin direği sayılan namaz yer alır. Cemaziyelahir ayının ilk gecesinde kılınması müstehap olan yani sevilen iki rekatlık nafile namazı vardır.

Cemaziyelahir ayı bitene kadar faziletleri büyük ve bağışlanma sebebi olan "Subbuhun, kuddusün, Rabbul melâiketihî ve'r-rûh." Türkçe olarak "Münezzehsin, Mukaddessin, meleklerin ve Ruh'un Rabbisin." anlamına gelen zikrin çokça yapılması önemlidir.

Ayrıca istediğiniz zaman kılabileceğiniz ikişer selamla kılınan dört rekatlık namaz tavsiye ediliyor. Yüce Allah (c.c) bu namazı kılan kimsenin ehlini, malını kısacası her şeyini korur buyuruluyor.

CEMAZİYELAHİR AYINDA OLAN OLAYLAR NELERDİR?

Cemaziyelahir ayında olan olaylar arasında ilk sırada Hz. Ömer'in (r.a) Halife seçilmesi gelir. Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in kızı ve Dördüncü Halife Hazreti Ali'nin eşi Hazreti Fatıma validemiz bu ayın yirmisinde dünyaya gelmiştir. Ca'fer Es-Sadık (r.a) ise bu ayın altısında doğmuştur.