''Cehennem gezegeni''nde şaşırtan keşif! Uzaylılar orada mı yaşıyor?

''Cehennem gezegeni'' olarak da bilinen Venüs'te yapılan araştırmada, bilim insanlarını bile şaşkına çeviren sonuçlar elde edildi. Gezegende tespit edilen amonyak gazıyla ilgili bilim insanları, ''Bildiğimiz hiçbir yaşam Venüs damlacıklarında hayatta kalamaz. Ama mesele şu ki, orada bir yaşam olabilir.'' açıklamasını yaptı. Açıklama sonrası ''Uzaylılar orada mı yaşıyor?'' sorusu akıllara geldi.

Sabah

Bilim insanları, "cehennem gezegeni" olarak bilinen Venüs'te amonyak gazı keşfetti. Yaşamı hayal etmenin imkansız olduğu gezegen olan Venüs ile ilgili yapılan araştırmanın ardından "Şimdiye kadar gördüğümüz hiçbir şeye benzemeyen' yaşam formları olabilir." açıklaması yapıldı.

Sabah'ta yer alan habere göre, Cardiff Üniversitesi, MIT ve Cambridge Üniversitesi tarafından yapılan yeni araştırmanın ardından bir nitrojen ve hidrojen bileşiği olan renksiz gazın, Dünya'dan 47.34 milyon kilometre uzaklıktaki gezegeni yabancı yaşam için daha yaşanabilir hale getirecek kimyasal reaksiyonların göstergesi olabileceği açıklandı.

Bilim insanları, amonyak gazının sülfürik asit damlacıklarının nötralize edilmesi için bulutların asitliğinin 11'den sıfıra düşmesi gerektiğini bildirdi. Ancak, bu seviyenin pH ölçeğinde hala çok asidik olmasına rağmen, yaşamın potansiyel olarak hayatta kalabileceği bir ortam hazırlayacağı aktarıldı.

"YAŞAM VENÜS'TE KENDİ ORTAMINI OLUŞTURDU"

Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmanın yazarları, Venüs'teki potansiyel amonyak kaynağının biyolojik kökenli olduğunu açıkladı. Söz konusu bulgu, yaşamın Venüs'te kendi ortamını oluşturduğunu gösteriyor.

HAYATTA KALMAK İÇİN KENDİ ÇEVRESİNİ DEĞİŞTİRİYOR

MIT'den çalışmanın yazarı Prof. Dr. Sara Seager, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bildiğimiz hiçbir yaşam Venüs damlacıklarında hayatta kalamaz. Ama mesele şu ki, orada bir yaşam olabilir ve hayatta kalmak için kendi çevresini değiştiriyor gibi görünüyor" dedi.

NASA'DAN VENÜS GÖREVİ

Bununla birlikte araştırmacılar, hipotezlerinin Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi'nin (NASA) Venüs yolcukluklarında doğrulanabileceğini duyurdu. NASA, 2030 yılında, iki ayrı insansız görevle 38 milyon uzaklıktaki gezegeni ziyaret edecek. DAVINCI+ ve VERITAS adı verilen görevlere şu an için bir milyar dolar kaynak ayrıldı.

Bilim insanları ayrıca hipotezlerinin doğrulanması durumunda, yaşam formlarının Dünya'da bulunan bakterilere benzer mikroplar olmasının muhtemel olduğunu bildirdi.

Diğer taraftan araştırmacılar, amonyağın varlığının Venüs bulutlarında görülen büyük anomalilerin çoğunu açıklayabileceğini söyledi.

Dünya'da amonyak, suda yaşayan organizmalardan kalan yaygın bir atık olarak değerlendiriliyor. Bilim insanları, gezegenimizde -özellikle kendi midelerimizde - asidik bir ortamı yaşanabilir kılmak ve nötralize etmek için amonyak üreten yaşam formları olduğunu belirtti.