Yeniakit
Sağlık konusunda yaptığı açıklamalarla gündemden düşmeyen Prof. Dr. Canan Karatay, sağlıklı beslenmenin sırrı tencereler konusunda açıklamalarda bulundu. Hangi tencerede pişen yemeğin faydalı olduğunu açıklayan Canan Karatay, uyarılarda bulunmayı ihmal etmedi.
Yeniakit'te yer alan habere göre, Prof. Dr. Canan Karatay, tencerede pişirilen yemeğin daha faydalı olduğunu belirterek, "Türk mutfağının tencere yemeği önemlidir. Amerika'da, İngiltere'de tencere yemeği bilmezler. Kuru fasulyemizi, barbunyamızı, zeytinyağlı yiyeceklerimizi bilmezler" dedi.
Prof. Dr. Canan Karatay, kitabında yemeklerin pişirirken cam, çelik veya emaye tencerelerde, tepsilerde pişirmeyi öneriyor ve alüminyum ve teflon tencerelerden uzak durmayı tavsiye ediyor.
EMAYE TENCERE
Dr. Canan Karatay tencere seçimi ile ilgili şu öneride bulunmaktadır;
Yemeklerinizi pişirmek için emaye, çelik veya cam kaplı dökme demir tencereler kullanın. Tepsi olarak da bunların dışında bir şey tercih etmeyin. Teflon ve alüminyumlardan uzak durun, mikro dalga fırınlar kullanmayın.
Cam tencere ve kaplar; yemeklerin pişirilmesi ve saklanmasında kullanılabilecek en sağlıklı ürünlerdir. Isıya dayanıklı ve kaliteli cam tencerelerin tercih edilmesi gerekir. Aksi takdirde ısıya maruz kaldığı zaman kırılma ihtimali yüksektir. Günümüzde cam sektörü oldukça gelişmiştir ve ısıdan etkilenmeyen cam ürünler son derece yaygınlaşmıştır. Bu kapsamda şunu söyleyebiliriz ki cam tencere kullanımının herhangi bir sakıncası yoktur. Tam tersine bu tencereler insan sağlığına uygundur.
Yemeğin sağlıklı bir şekilde pişmesi için kullanılabilecek en iyi tencere çeşitlerinden biri çelik tencerelerdir. Bu tencereler paslanma ve aşınma gibi durumlara karşı dayanıklıdır. Çelik tencerelerde pişen besinlere kanserojen maddelerin geçme riski yoktur. O yüzden çelik tencerelerin kullanımı güvenlidir. Çelik tencere satın almadan önce mıknatısla test ederek gerçekten çelik mi değil mi sorusuna cevap bulunabilir. Şayet mıknatısın çeliği tutmadığı görülürse o tencereyi gönül rahatlığıyla satın alıp kullanmak mümkündür. Yiyecekleri çelik tencerelerde ve kaplarda muhafaza etmek de gayet sağlıklıdır. Sebze çorbasından balık kızartmasına kadar her yemek çelik tencerelerde lezzetini koruyabilir. Fakat yiyeceklerin kendilerine özel bekleme süreleri de dikkate alınmalıdır.
Tencereler her mutfağın vazgeçilmezidir. İnsanlar önce toprak tencereler kullanırken zamanla çeşitlilik artmıştır. Toprak kapların granit ve teflon tencerelerden daha kullanışlı ve sağlıklı olduğu bir gerçektir. Topraktan imal edilen çömlekler ve diğer ürünler kırılmadığı müddetçe yıllarca çürüme, bozulma ve paslanma olmadan kullanılabilir. Bu yüzden toprak kaplar her mutfak dolabında yer almalıdır. Güveç olarak da bilinen bu kapların yemeğe özel bir lezzet kattığı şüphesizdir.
Döküm tencerelerin tarihi de çok eskiye dayanır. Bu tencerelerin yapısında insan sağlığını tehlikeye atan herhangi kanserojen veya başka zararlı bir madde bulunmaz. Mutfak gereçlerinin en sağlıklı olanlarından biri döküm tencerelerdir. Bunun bir sebebi de; döküm tencerelerde pişen yiyeceklere demir geçmesidir. Bu ise yeterli demir minerali alamayan ve kansızlık yaşayan insanlar için çok faydalıdır.
TEFLON TENCERE VE TAVALAR
Teflonlar çoğu kişi tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Üzerindeki tabaka kazınan, kalkan, yıpranan; altındaki metali gözüken teflon tavalar asla kullanılmamalıdır.