18 Mart'ta ne oldu, Çanakkale Zaferi'nin tarihi, anlam ve önemi nedir? Çanakkale Zaferi'nin kaçıncı yıl dönümü 2023?

18 Mart Çanakkale Zaferi'nin yıldönümü bugün kutlanıyor. Dünya harp tarihinde önemli yer tutan ''Çanakkale geçilmez'' destanının yazıldığı Gelibolu Yarımadası'nda, eşsiz zafer için tören yapılacak. Peki, Çanakkale Zaferi'nin kaçıncı yıl dönümü 2023? 18 Mart'ta ne oldu, Çanakkale Zaferi'nin tarihi, anlam ve önemi nedir?

Türkiye Cumhuriyeti'nin inşasında oldukça büyük bir yeri olan Çanakkale Zaferi her sene olduğu gibi bu sene de yurdun dört bir yanında kutlanıyor. Kahraman Türk ordusunun Çanakkale Cephesi'nde verdiği mücadele ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyenler aramalarını hızlandırdı. Peki, Çanakkale Zaferi'nin kaçıncı yıl dönümü 2023? 18 Mart'ta ne oldu, Çanakkale Zaferi'nin tarihi, anlam ve önemi nedir?

18 Mart Çanakkale Zaferi mesajları: En güzel, anlamlı, resimli, Türk bayraklı Çanakkale Zaferi kutlama mesajları ve anma sözleri..

ÇANAKKALE ZAFERİ'NİN KAÇINCI YIL DÖNÜMÜ 2023?

Bu yıl Çanakkale Zaferi'nin 108. yıl dönümü kutlanıyor.

ÇANAKKALE ZAFERİ'NİN ANLAM VE ÖNEMİ NEDİR?

Kahraman Türk ordusunun Çanakkale Cephesi'nde verdiği mücadele yalnızca Türk tarihinin değil bütün dünya tarihinin akışını etkileyecek derecedeydi. Bu cephede alınan galibiyet dünya ülkelerinin güç dengelerini değiştirmiş ve yüce Türk milletinin belirleyici ve yönlendirici gücünü bir kere daha gözler önüne sermiştir.

18 Mart Çanakkale Zaferi görselleri: Atatürk'lü, bayraklı, tarihi Çanakkale Savaşı ile ilgili fotoğraflar...

Çanakkale Cephesi'nin Anadolu halkına verdiği azim, umut ve kararlılık Kurtuluş Savaşı'nın meşalesini de ateşlemiştir. Çanakkale, Türk ulusunun bağımsızlık ve hürriyet söz konusu olduğunda ne denli kararlı ve kahraman olduğunu sonsuza dek anımsatacak bir "anıtcephe" dir. Çünkü Türk ordusu üstün muharebe taktiklerini, silah gücü bakımından çok üstün bir güce karşı ustalıkla kullanmıştır. Bununla beraber dünya harp tarihi, Çanakkale'de Türk askerinin insancıllığını savaş alanlarında bile yitirmediğine, düşmanına dahi merhamet gösterebildiğine şahit olmuştur.

Her siperde ayrı bir destan başlatan askerlerimiz, düşmana karşı verdiği mukaddes mücadeleyi zaferle sonuçlandırdığında, dünya tarihinin zirve sayfalarına da "Çanakkale Geçilemez!" ilkesini bir daha silinmemek üzere yazdırmıştır.

18 Mart mesajları: Türk bayraklı, kıvanç ve minnet dolu Çanakkale Zaferi şehitlerini anma ve "Çanakkale Geçilmez" sözleri...

OSMANLI 1. DÜNYA SAVAŞINA NASIL KATILMIŞTIR?

Osmanlı İmparatorluğu, Almanya'nın Rusya'ya savaş ilan ettiğı 1 Ağustos 1914 tarihinin hemen ertesi günü, Almanya ile bir ittifak antlaşması imzalamıştır. Söz konusu antlaşma, imparatorluğun eninde sonunda Almanya'nın ana gücünü oluşturmuş olduğu İttifak Devletleri safında fiilen savaşa gireceği anlamına gelmektedir.

Enver Paşa, fiilen savaşa girmeyi, seferberliğin tamamlanmamış olması ve Çanakkale Boğazı savunmasının tamamlanmaması gibi gerekçelerle ertelemeye çalışmıştır. Fakat Almanya, bir an önce savaşa fiilen girilmesi için baskılarını sürdürmüştür. Bu baskılar, Akdeniz'de Britanya donanması önünden çekilen Goeben ve Breslau savaş gemilerinin İstanbul'a gelmesiyle beraber bir oldubittiye getirilmişti. Daha sonra Osmanlı Donanması'na bağlı bir grup gemiyle Karadeniz'e açılan bu gemiler 27 Ekim 1914 tarihinde Rus limanlarını bombalayınca Rusya, Osmanlı İmparatorluğu'na da böylece savaş ilan etmiştir.

18 MART'TA ÇANAKKALE'DE NELER OLDU?

Çanakkale Savaşı veya Çanakkale Muharebeleri, I. Dünya Savaşı sırasında 1915–1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebeleridir.

İtilaf Devletleri; Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'u alarak İstanbul ve Çanakkale boğazlarının kontrolünü ele geçirmek, Rusya'yla güvenli bir erzak tedarik ve askeri ikmal yolu açmak, başkent İstanbul'u zapt etmek suretiyle Almanya'nın müttefiklerinden birini savaş dışı bırakarak İttifak Devletlerini zayıflatmak amaçları ile ilk hedef olarak Çanakkale Boğazı'nı seçmişlerdir.

Ancak saldırıları başarısız olmuş ve geri çekilmek zorunda kalmışlardır. Kara ve deniz savaşı sonucunda iki taraf da çok ağır kayıplar vermiştir.