1915 Çanakkale Köprüsü geçiş ücreti ne kadar? Çanakkale Köprüsü ne zaman açılacak?

1915 Çanakkale Köprüsü'nün ne zaman açılacağına dair detaylar merak edildi. Temeli Mart 2017'de atılan Çanakkale Köprüsü'nün açılışı mart ayına ertelenmişti. Türkiye'nin mega projelerinden biri olan Çanakkale Köprüsü ne zaman açılacak? 1915 Çanakkale Köprüsü geçiş ücreti ne kadar?

Dünyanın en uzun orta açıklıklı köprüsü olarak adlandırılan Çanakkale Köprüsü'nün açılış tarihi araştırılıyor. 2017 yılında temeli atılan köprünün açılışı ilk olarak şubat daha sonra mart ayına ertelendi. Peki, Çanakkale Köprüsü ne zaman açılacak? 1915 Çanakkale Köprüsü geçiş ücreti ne kadar?

ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ NE ZAMAN AÇILACAK?

Simgelerin köprüsü olarak anılan, 1915 Çanakkale Köprüsü 18 Mart Cuma günü hizmete açılacak.

Twitter hesabından yeni tarihi duyuran Başbakan Erdoğan, "Planlanandan bir buçuk yıl önce tamamladığımız, bir an evvel milletimizin hizmetine sunmak için 26 Şubat'ta açmayı planladığımız 1915 Çanakkale Köprümüzün açılışını, vatandaşlarımızın talebi üzerine Çanakkale Zaferi'mizin yıl dönümünde, 18 Mart'ta gerçekleştirme kararı aldık" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 13 Kasım'da 1915 Çanakkale Köprüsü Son Tabliye Montaj Töreni'nde yaptığı konuşmada "Yatırım tutarı 2,5 milyar avro olan inşasına 2017 yılında başlanan bu otoyol ve köprü projesini yap-işlet-devret modeliyle hayata geçiriyoruz. Köprünün hizmete girmesiyle bugüne kadar sık sık sis ve olumsuz hava şartları sebebiyle kesintiye uğrayan Çanakkale Boğazı geçiş trafiği, hiçbir engele takılmadan yapılacak bir seyahatle 6 dakikaya inecek." demişti.

1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ GEÇİŞ ÜCRETİ NE KADAR?

1915 Çanakkale Köprüsü geçiş ücretine dair detaylar henüz belli değil.

ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ NEREDE?

Proje, Tekirdağ'ın Malkara ilçesi ile Çanakkale'nin Lapseki ilçesini birbirine bağlayan 1915 Çanakkale Köprüsü'nü de içeren 88 km uzunluğundaki otoyolu ve 13 km uzunluğundaki bağlantı yollarını kapsıyor.

1915 Çanakkale Köprüsü Avrupa yakasında yer alan Gelibolu ilçe merkezinin 10 kilometre güneyindeki Sütlüce köyü ile Asya yakasında bulunan Lapseki ilçesini birbirine bağlıyor.

SİMGELERİN KÖPRÜSÜ

Özellikleri itibarıyla "simgelerin köprüsü" olarak anılan, mühendisliğindeki detaylarla öne çıkan "dünyanın en uzun orta açıklıklı köprüsü" 1915 Çanakkale Köprüsü'nün iki ayak aralığı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yılına atıfla 2023 metre olarak tasarlanmıştı.

Köprünün kule bağlantıları ve unsurları, Türk bayrağına atfen kırmızı ve beyaz yapıldı. Her iki yakada kulelerin üst kısmı, Seyit Onbaşı'nın Çanakkale Savaşı'nda namluya sürdüğü top mermisini temsil edecek şekilde inşa edildi.

İki ayak aralığına ilaveten 770'er metre yan açıklıklar, 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleriyle Çanakkale Boğazı'nın ilk asma köprüsünün uzunluğu 4 bin 608 metreyi buluyor.

"2x3" şeritle hizmet verecek köprünün tabliyesi 3,5 metre yüksekliğe ulaşıyor. Tabliyenin her iki tarafında inşa edilen yürüme yolları, bakım ve onarım amacıyla kullanılacak.

Köprü ve otoyolun 18 Mart'ta düzenlenecek törenle Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hizmete açılması planlanıyor.