Burun damlası orucu bozar mı? Burun spreyi sıkmak oruca zarar verir mi?

Mübarek Ramazan ayının gelmesi ile milyonlarca Müslüman oruç ibadetini yerine getirmeye başladı. Sahura kalkıp niyet ederek oruç tutanlar, orucun zarar göreceği bir davranıştan da uzak durmak zorunda. Ancak bazı durumlar kişiyi ikilemde bırakabiliyor. Bunlardan biri de burum damlası. Peki, burun damlası orucu bozar mı? Burun spreyi sıkmak oruca zarar verir mi?

Oruç kelimesi, sözlükte "bir şeyden uzak durmak, bir şeye karşı kendini tutmak" anlamına gelir. İslam dininin 5 şartından biri olan oruç Tan yerinin ağarmasından (imsak) güneş batımına (iftar) dek Allah rızası için yeme, içme ve cinsellik gibi keyif verici eylemlerden uzak durma halidir. Peki, burun damlası orucu bozar mı? Burun spreyi sıkmak oruca zarar verir mi?

BURUN DAMLASI ORUCU BOZAR MI?

Burun damlası orucu bozar mı? sorusunun yanıtı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından yanıtlandı. Buna göre, tedavi amaçlı sıkılan burun damlası orucu bozmuyor. İşte Diyanet'in açıklaması;

Tedavi amacıyla buruna damlatılan ilacın bir damlası, yaklaşık 0,06 cm3'tür. Bunun bir kısmı da burun çeperleri tarafından emilmekte, çok az bir kısmı mideye ulaşmaktadır.

Bu da mazmazadan (ağzı su ile çalkalamadan) sonra ağızda kalan rutubette olduğu gibi orucu bozacak düzeyde görülmemiştir.

Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla burun damlası orucu bozmaz (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar).

Niyet etmeden, sahura kalkmadan oruç tutulur mu? Niyet etmeden tutulan oruç kabul olur mu?

İftar Duası 2024: Peygamber Efendimiz'in iftar duası nedir? Peygamber Efendimiz orucunu nasıl açardı?