Bu meslekleri seçenlere MÜJDE! En az 3 bin TL geri ödemesiz burs imkanı! İşte şartlar...

Öğrencilere 3 bin ile 6 bin verilecek! Milyonlarca öğrenciye maaş gibi geri ödemesiz burs ödemesi yapılacak. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), merak edilen konuya yönelik açıklama yaptı. YKS tercihlerinde belli bölümleri seçecek öğrenciler bu burs imkanından yararlanacak. Burs 12 ay boyunca geçerli olacak ve eğitim süresince başarıya bağlı olarak devam edecek. İşte burs imkanına dair detaylar...

Bu meslekleri seçenler yaşadı! Üniversite tercih döneminde başlamasıyla beraber öğrenciler puan ve sıralamalara göre tercihlerini yapmaya başlayacak. Bu tercih döneminde belli bölümleri seçen öğrencilere burs imkanı tanınacak. Bu uygulama yerli insan ihtiyacını karşılamak için öne çıkarıldı. Uygulama üniversitelerde yeni açılan bölümler ile sanayi iş birliği kapsamında gerçekleşiyor.

KİMLER BURS İMKANINDAN YARARLANACAK?

Bugüne dek temel bilimler (fizik, kimya, biyoloji, matematik) programlarına ilk 15 tercihinde yer veren ve ilgili programlara ilk üç sırada yerleşen öğrencilere geri ödemesiz lisans destek bursu veren YÖK, bu yıldan itibaren "Yapay Zeka Mühendisliği" ve "Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği" lisans programlarını seçen öğrencileri de aynı koşullar altında burs çerçevesine aldı.

YÖK lisans destek bursunun yanı sıra iş birliği protokolü imzalanan ülkelerden gelip devlet yükseköğretim kurumlarına yerleştirilen uluslararası öğrencilere verdiği "Yabancı Uyruklu Öğrencilere Verilen YÖK Bursu"nu ve yine iş birliği imzaladığı ülkeler öncelikli olmak üzere yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarında Türk Dili ve Edebiyatı, Türkoloji ve Türk Dili programlarında öğrenim gören ve bulunduğu ülkenin vatandaşı olan lisans öğrencilerine verdiği "YÖK Türkoloji Bursu"nu bu yıl da devam ettirecek.

BAŞARILI MÜHENDİSLİK ÖĞRENCİLERİNE AYLIK 6 BİN TL BURS

Türkiye Petrolleri Offshore Technology Center (TP-OTC) arasındaki protokol uyarınca bu yıl ilk kez belli mühendislik bölümlerini seçecek öğrencilere burslar başlatılacak. Petrol ve doğal gaz sektörü için yerli insan kaynağı yetiştirmek amacıyla imzalanan iş birliği protokolü ile YKS'de üstün başarı gösteren öğrencilerin, alanla ilgili programları tercih etmesi hedefleniyor. 2022- 2023 eğitim ve öğretim yılında uygulanmasına başlanacak protokol uyarınca üniversitelerin bilgisayar mühendisliği, elektrik, elektronik mühendisliği, endüstri mühendisliği, kimya mühendisliği, makine mühendisliği ve metalürji ve malzeme mühendisliği programlarına yerleşip kayıt olan ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından hazırlanan yönergede belirlenen diğer şartlara sahip öğrencilere TP-OTC tarafından aylık 6 bin TL eğitim bursu verilecek. Ek olarak, YKS yerleştirme sonuçlarında başarı sırası ilk 25 bin arasında olup üniversitelerin petrol ve doğal gaz mühendisliği, jeofizik mühendisliği, jeoloji mühendisliği ve çevre mühendisliği programlarına yerleşip kayıt olan ve yönergede belirlenen diğer şartlara sahip öğrencilere TP-OTC tarafından yine 6 bin TL eğitim bursu verilecek.

YENİ BÖLÜMLERE KAYIT YAPTIRANLARA 3 BİN TL BURS

Bu yıl ilk kez YKS kılavuzundaki yeni meslek alanı olarak belirlenen açık deniz servisleri önlisans programını seçecek öğrenciler de pek çok avantajdan yararlanacak. Bu kapsamda, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Çaycuma Meslek Yüksekokulu'nda TP-OTC ve YÖK iş birliği ile ilk kez bu yıl açık deniz servisleri önlisans programlarına TYT puanı ile öğrenci alınacak. Açık Deniz Sondaj Teknolojisi ve Açık Deniz Tabanı Uygulamaları Teknolojisi olmak üzere iki farklı bölümde başlanacak eğitimlere 30'ar öğrenci yerleştirilecek. Bu bölümlere kayıt yaptıran öğrencilere aylık 3 bin TL eğitim bursu verilecek.