Vücuttaki bilgiyi toplama ve lazım olduğu zamanlarda tekrardan kullanmamıza yarayan hafıza dönemsel olarak zayıflayabiliyor. Yaşanılan kötü tecrübeler ve bunalımlar neticesinde dikkat kaybı ve hafıza problemleri yaşayan kişiler buna engel olmanın yollarını arıyor. Hafızayı geliştiren ve odaklanmayı artıran besinleri sizler için derledik.
Hafızayı zinde tutmak için birçok farklı yöntem bulunmakla beraber beslenme de büyük bir paya sahiptir. Bazı gıdalar, şifalı bitkiler ve çaylar hafızanın güçlenmesine, gelişmesine katkı sağlar. İşte hafıza güçlendirici besinler...
Ginkgo biloba, beyindeki dolaşımı iyileştirmek için faydalı olan doğal bir takviye olan hafıza ve konsantrasyon sorunları ile ilgili olarak belki de en iyi bilinen bitkidir. Ginkgo biloba bitkisinin dolaşım üzerinde önemli bir etkinliği vardır, kan sulandırıcı olarak işlev görür, beyne kan akışını iyileştirir ve nöronların uyarılmasını sağlar.
Yeşil çay zihinsel aktiviteyi güçlendirmek, nörolojik bozukluklara karşı koymak ve bilişsel işlevleri ve hafızayı geliştirmek için mükemmeldir. Düzenli yeşil çay tüketimi bilişsel yetenekleri, dikkati ve kısa süreli hafızayı geliştirmek için faydalıdır.
Ginseng, hafıza ve dikkat eksikliği için son derece faydalı bir bitkidir. Ginseng konsantrasyonu artırır, bağışıklık sistemini güçlendirir ve kaygıyı azaltır, ayrıca kalbi destekler, çarpıntıları ve taşikardiyi azaltır.
Çarkıfelek, uykuyu teşvik etmek ve böylece gün boyunca uyanıklığı ve konsantrasyonu geliştirmek için yararlı olan rahatlatıcı ve yatıştırıcı bir bitkidir. Çarkıfelek, içindeki aktif bileşen olan passiflorine sayesinde kaygıyı iyileştirir, stresi ve uykusuzluğu giderir.
Omega-3 yağ asitleri beyin için gerekli olan yağların başında yer alır. Özellikle, yağlı balıklar hafızayı güçlendirici, konsantrasyonu arttırıcı, unutkanlığı önleyici ve aynı zamanda alzheimer hastalığı riskini düşürücü omega-3 bakımından oldukça zengindir. Somon, sardalye, uskumru ve ton balığı bu konuda iyi seçimlerdir. Haftada en az 2 – 3 kez balık yemeyi ihmal etmeyin.
İçerdiği OMEGA-3 yağ asidi, E ve B6 vitaminlerinden dolayı sinir sistemimiz için mükemmel bir besindir. Günlük olarak tüketeceğiniz 2 bütün ceviz hafızanızın tazelenmesine, unutkanlığın giderilmesine ve konsantrasyonunuzun artmasına yardımcı olacaktır.
1-2 yaprak Gingko Biloba,
1 küçük dal Adaçayı
Gingko Biloba ve adaçayı bir bardak suda 4 dakika boyunca kaynatılır. Daha sonra ocaktan alınacak olan çay, günde 2 kez sabah ve akşam olmak üzere tüketilir. Tüketileceği zaman çayın içine şeker katılması önerilmemekle birlikte tatlandırması için 1 dilim limon kullanılabilir. Hazırlanmış olan çay ayrıca akşamları erken saatlerde tüketilmelidir. Gece geç saatlerde tüketilmesi önerilmiyor.