Hafıza düşmanı besinlere dikkat! Genç yaşta unutkanlığa yol açıyor

Sağlıklı beslenme her insanın uygulamak istediği fakat bir türlü hayata geçiremediği yaşam tarzlarından bir tanesi. Gün içerisinde tüketilen gıdalar vücudun birçok bölgesine olumlu ya da olumsuz şekilde etki ediyor. Kötü olarak nitelendirilen gıdalar kötü, faydalı olarak nitelendirilen gıdalar ise olumlu etkiler gösteriyor.

İnsanların beslenme şekli, neler tükettiği, hangi gıdalara yöneldiği sağlık açısından büyük önem taşıyor. Vücuda giren sağlıksız gıdalar hafıza başta olmak üzere birçok organı ve yapıyı olumsuz etkiliyor. Günlük yaşam içerisinde hızlı tempoya ayak uydurabilmek için tüketilen gıdalar hafızayı yavaşlatıyor.

Hafıza da beynin ve zihnin belleğini oluşturan en önemli parçalardan birisi olduğu için onu en iyi şekilde beslemek ve zinde tutmak gerekiyor. Bazı besinler hafıza sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Yanlış beslenme vücudun sağlığını etkilediği gibi hafızayı da yavaşlatabiliyor. İşte sofranızdan uzak tutmanız gereken hafıza düşmanı besinler...

1-Margarin

Margarin ve diğer işlenmiş gıdalarda bulunan trans yağ asitleri beyniniz için son derece kötüdür. Trans yağ tüketiminin hücreler arası iletişimi engellediği bilinmektedir. Ek olarak, beyni iltihaplanmadan koruyan omega 3 yağ asitlerinin etkilerini yok ederler.

2-Şekerli yiyecek ve içecekler

Çok fazla şekerli yiyecek veya şekerli içecek tüketmek hafıza sorunlarına neden olabilir ve çeşitli araştırmalara göre Alzheimer hastalığının erken belirtilerinin başlamasını tetikler.

3-Fast foodlar

Çok miktarda yağ, tuz ve katkı maddeleri içeren fast food ürünleri vücut ve beyin sağlığı için en çok işlenmiş ve en az tavsiye edilen besinlerdendir.

4-Gazlı içecekler

Gazlı içecekler birçok şeker ve katkı maddesi içerir. Yüksek dozlarda olabilen maddeler nöronların çalışmasını zora sokar.

5-Hamur işleri

Yüksek yağlı bir diyetin yeni nöronların oluşumunu ve büyümesini sınırlandığı bilinmektedir. Uzun süre bu tür bir beslenmenin izlenmesi depresyondan Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklara kadar değişen beyin bozuklukları riskini arttırır.

6-Kızarmış yiyecekler

Kızarmış yiyecekler, tüm yağlı yiyecekler gibi nöronlarınız için kötüdür. Mümkün olduğunca beslenmede sınırlandırılmalıdırlar.

7-İşlenmiş etler

Hafıza işlenmiş et tüketiminden de etkilenir. Kötü kolesterole dönüşen doymuş yağlar kalbi ve beyni olumsuz etkiler. Damar duvarlarına yapışan kötü kolesterol, kanın vücutta daha az dolaşmasına ve beyin daha az besin almasına neden olur. Bu da hafızada bozukluklara yol açar.

8. Hazır yemekler

Donmuş yemekler ve hazır çorbalar gibi hazır yemekler de yüksek oranda işlenebilir ve bu nedenle hafızaya olumsuz etki edebilir.

9. Cipsler

Cipsler, işlenmiş kek ve bisküvi gibi aperatifler nöron sağlığı ve hafıza için önerilmeyen ultra işlenmiş gıdalar arasındadır.

10. Alkol

Alkolün karaciğeri iflas ettirdiği bilinmektedir. Ancak az bilinen diğer etkisi de beyni bitirip tükettiğidir. Sağlıklı düşünme yeteneğini zayıflatır, hafızayı da tüketir. Kısa vadede alkol bırakıldığı takdirde etkileri belli bir düzeyde onarılabilmektedir. Ancak uzun süreli kullanımlarda kalıcı hasarlara da yol açabilir.