Günler öncesinden kendini belli ediyor! Bu belirtiler ''sessiz kalp krizi'' habercisi olabilir!

Kalp krizi şüphesiz en tehlikeli rahatsızlıklardan bir tanesidir. Vücudun yaşam organı kalpte meydana gelen bu rahatsızlık ölümle sonuçlanabilir. Kalp krizi geçiren hastaların çoğunda yorgunluk, nefes alamama, uyku bozukluğu, aşırı sinirlilik gibi yakınmalar gözlemleniyor.


Vücudun en önemli organlarından birisi olan kalp kan pompalama işlevini görüyor. Kalp krizi sonu ölümle biten ve ciddiye alınması gereken rahatsızlıklar arasında bulunuyor. Bazen şiddetli bir atak halinde gözükse de çoğu zaman sessizce de gerçekleşebiliyor. Siz de bu belirtileri görüyorsanız kalp krizi geçiriyor olabilirsiniz.

Bazen net şekilde belli olan kalp krizi bazen de sessiz olarak gerçekleşebiliyor. Zaman zaman ise günler öncesinden "ben geliyorum" diye bağırıyor. İşte vücudun kalp krizi geçirdiğini ya da geçireceğini gösteren bazı sinyalleri...

BU BELİRTİLER KALP KRİZİ HABERCİSİ OLABİLİR

Kendisini yorgun hissettiğini ve gittiği doktorların herhangi bir neden bulamadığını söyleyen hastaların bir kez de kardiyolojik muayeneden geçmeleri önemlidir. Yorgunluk bazı kalp hastalıklarının ilk bulgusu olabilir.

Kişinin, yürümek, merdiven çıkmak gibi günlük aktivitelerini yapmakta zorlanmasıyla ilgili yakınması, akla ilk olarak kalp hastalığını getirmemelidir. Ancak kansızlık, tiroid ya da çeşitli kas ve nörolojik hastalıklar bulunmadığında kalp hastalıklarının da yorgunluk nedeni olabileceği unutulmamalıdır.

Kollarda ağrı

Kalp krizi vakalarının çoğunda, özellikle erkeklerde ağrı göğüste başlar ve kollara, omuzlara ve dirseklere, ayrıca boyun, çene ve karına da yayılır. Bazen göğüs ağrısı ortaya çıkmaz ve bir kolda, iki kolda veya omuzlar arasında ağrı ortaya çıkabilir. Ağrı sürekli veya aralıklı olabilir.

Tüm göğüse yayılan ağrı

Erkeklerde görülenin aksine, kadınlarda göğüsteki ağrılar sol tarafta yer alan belirli bir noktada olmayabilir, göğüste herhangi bir noktaya uzanabilir ve tutukluk hissine neden olabilir.

Soğuk ter

Ani soğuk ter, çok yaygın bir kalp krizi belirtisi olarak kabul edilir. Uzmanlara göre rahat bir koltukta otururken bile aşırı terlemeye başlayabilirsiniz.

Hızlı veya düzensiz kalp atışı

Uzmanlara göre hızlı ve düzensiz kalp atışı, özellikle güçsüzlük, baş dönmesi ve nefes almada zorluk ile birlikte ortaya çıktığında kalp krizi, kalp yetmezliği veya aritmiye işaret edebilir. Aritmiler tedavi edilmezse ani ölüme neden olabilir.

SESSİZ KALP KRİZİ

Kalp krizine çok benzeyen sessiz kalp krizi, tam bir kalp krizinden daha az semptomatik olmakta ancak buna rağmen kalp hasarına neden olabilmektedir. Bu da ilerleyen süreçte kalp krizi geçirme riskini artıracaktır.

Sessiz kalp krizi belirtileri ise şunlardır:

Uyku bozuklukları yaşamak ve artan yorgunluk

Nefes darlığı ve kolay yorulma

Dinlendikten sonra kaybolan göğsünüzde, kollarınızda ya da çenenizde hafif şekilde bir rahatsızlık hissi

Karın ağrısı ya da mide ekşimesi

Ciltte yapışkanlık hissi

Not: Her bu belirtiye sahip olan kişinin kesin olarak kalp krizi geçirdiği söylenemez. Vücudunuzda anormal değişiklikler hissettiğiniz taktirde doktorunuza başvurunuz.