Bolivya nerede, hangi kıtada? Bolivya'nın haritadaki yeri

Bolivya'nın haritadaki yeri gündemde araştırılan başlıklar arasında yerini aldı. Güney Amerika ülkesi Bolivya'da General Jose Zuniga önderliğinde başlatılan askeri darbe girişimi, Devlet Başkanı Luis Arce ve halkın kararlı protestoları sonucu başarısızlıkla sonuçlandı. Bu gelişme sonrası ''Bolivya nerede, hangi kıtada?'' aramaları hız kazandı...

Bolivya'daki askeri darbe girişimi başarısızlıkla sonuçlandı. Eski Devlet Başkanı Evo Morales ise X hesabından, ordunun hükümete darbe yapmaya çalıştığını duyurdu. Halka ulusal seferberlik çağrısında bulunan Morales, demokrasinin savunulmasını ve Bolivyalılardan meydanlara çıkarak darbeye direnmelerini istedi. Bolivya'da hükümete yönelik darbe girişimine kalkışan General Juan Jose Zuniga gözaltına alındı. Yaşanan bu gelişmelerin ardından "Bolivya nerede, hangi kıtada?" soruları araştırılmaya başlandı...

BOLİVYA NEREDE, HANGİ KITADA?

Bolivya Çokuluslu Devleti bir Güney Amerika ülkesidir. Ülke İspanyol sömürgeciliği döneminde Yukarı Peru olarak adlandırılan bu bölgeye daha sonra Güney Amerika'yı İspanyol boyunduruğundan kurtaran Simón Bolívar'ın anısına Bolivya (Bolivar'ın ülkesi) ismi verilmiştir.

Bolivya, Güney Amerika'nın merkez bölgesinde, 57°26'–69°38'B ve 9°38'–22°53'G arasındadır. Orta And Dağları'ndan Gran Chaco, Pantanal'ın bir kısmına ve Amazon'a kadar uzanan bölgede 1.098.581 kilometrekare (424.164 sq mi) yüzölçümüyle Bolivya, dünyanın en büyük 28. ülkesi ve Güney Amerika'nın en büyük beşinci ülkesidir.[9]Ülkenin coğrafi merkezi Río Grande üzerinde, Ñuflo de Chávez Eyaleti, Santa Cruz Bölgesi'ndeki Puerto Estrella ("Yıldız Limanı") 'dır.

Ülkenin coğrafyası çok çeşitli arazi ve iklimlere sahiptir. Bolivya, dünyanın en büyüklerinden biri olarak kabul edilen yüksek düzeyde biyoçeşitlilik[10]ve ayrıca Altiplano, tropikal yağmur ormanları (Amazon yağmur ormanları dahil), kuru vadiler ve tropikal bir savan olan Chiquitania gibi ekolojik alt birimleri olan birkaç ekolojik bölge'ye sahiptir.

Bu alanlar, Nevado Sajama'da deniz seviyesinden 6.542 metre (21.463 ft) yükseklikten Paraguay nehri boyunca yaklaşık 70 metre (230 ft)]yüksekliklere kadar çok büyük farklılık gösterir. Bolivya, büyük bir coğrafi çeşitliliğe sahip bir ülke olmasına rağmen, Pasifik Savaşı'ndan bu yana karayla çevrili bir ülke olarak kaldı. Puerto Suárez, San Matías ve Puerto Quijarro, Bolivya Pantanal'dadır.