Bölgede F-35 krizi: İsrail'e rest çekildi

Dünyanın en güçlü savaş jetlerinin başında gelen F-35'lerle ilgili sıcak bir gelişme yaşandı. Avrupa ülkesi İsrail'in F-35 talebine yeşil ışık yakmadı. İşte detaylar…

Haber Merkezi

F-35'ler, bölgedeki birçok ülkenin hava kuvvetlerine modernizasyon sağlarken, aynı zamanda daha verimli, çoklu görev yapabilen ve daha uzun menzilli operasyonlar yapabilen bir uçak filosu kazandırıyor.

F-35 programı, dünya çapında ülkeler tarafından desteklenen bir projedir. Bu uçakların üretimi, bakım ve teknolojik geliştirilmesi, küresel savunma işbirliklerini pekiştirecek ve ülkeler arasındaki askeri entegrasyonu güçlendirecektir. Ancak, bazı analistler, F-35'lerin yüksek maliyetleri ve operasyonel süreçlerde karşılaşılan zorluklar hakkında uyarılarda bulunuyor. Bununla birlikte, F-35'in sunduğu çoklu görev kabiliyeti ve gelişmiş teknolojiler, gelecekteki tehditlere karşı etkili bir çözüm sunmaktadır.

İSRAİL'E F-35 AMBARGOSU

Üst düzey İngiliz savunma yetkilileri, küresel filoyu aksatmadan İngiltere yapımı savaş uçağı parçalarını askıya alma seçenekleri için ABD'ye başvurdu ancak 'önemli engeller' olduğu sonucuna vardılar.

Yeni mahkeme belgelerine göre, İngiliz üst düzey savunma yetkilileri, F-35 savaş uçağı programını yöneten ABD'li meslektaşlarına , küresel filoyu etkilemeden, İngiltere yapımı parçaların İsrail'e ulaşmasını engellemek için bir seçenek olup olmadığını sordu.

İngiltere hükümeti, İsrail'e silah ihracatına ilişkin 30 lisansın askıya alındığını duyurdu; ancak İsrail'in Gazze'ye yönelik hava savaşında kritik öneme sahip olan F-35 için üçüncü ülkeler üzerinden İsrail'e gönderilen İngiltere yapımı parçalar listede yoktu.

İngiltere'nin program konusunda ABD ile işbirliğine gitmesi, İngiltere merkezli Küresel Hukuk Eylem Ağı (Glan) ve Filistinli insan hakları örgütü Al-Haq'ın, İngiltere'nin İsrail'e yaptığı silah ihracatı nedeniyle Yüksek Mahkeme'de açtığı davada ortaya çıkan diğer ayrıntılar arasında yer alıyor.