Tüm dünyanın merakla beklediği ve ülkemizde de görülebilen güneş tutulması gerçekleşti. Etkileyici görüntülerin meydana gelmesinin ardından bir sonraki güneş tutulmasına dair araştırmalar da hız kazandı. TÜBİTAK parçalı güneş tutulması ve tam güneş tutulması tarihini açıkladı...
BİR SONRAKİ GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN?
TÜBİTAK tarafından paylaşılan takvime göre Türkiye'den görülebilecek olan bir sonraki güneş tutulmalarının tarihi belli oldu. Bir sonraki parçalı güneş tutulması 2 Ağustos 2027 tarihinde tüm Türkiye'den gözlemlenebilecek. Tam güneş tutulması ise 1 Haziran 2030 tarihinde Marmara Bölgesi'nden görülebilecek.
TAM GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?
Ay'ın Güneş ile Dünya arasına girmesi ve Güneş diskini tümüyle örtmesi ile oluşur ve çok daha soluk olan Güneş tacı çıplak gözle görülebilir hale gelir. Tutulmaya ancak tam tutulma zamanında güvenli olarak çıplak gözle bakılabilir. Bu sırada gökyüzü, parlak yıldızlar ve gezegenler gözle görülebilecek kadar kararır. Tam tutulma, Dünya yüzeyindeki dar bir koridorda gözlenebilir.
PARÇALI GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?
Ay'ın Güneş'i kısmen örtmesi sonucunda oluşur. Her tam ve halkalı tutulma, parçalı tutulma olarak başlar ve tam kavuşumdan sonra yine parçalı tutulma halinde devam eder ve biter. Tam tutulma sırasında, tutulmanın tam olarak gözlenebildiği Dünya yüzeyindeki dar koridorun dışındaki geniş alanlarda, tutulma parçalı tutulma olarak görülür.