Aç ve susuz kaç gün yaşanır? Bir insan kaç gün aç susuz kalabilir?

Kahramanmaraş merkezli depremde enkazda kalan vatandaşların arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Bugün depremin 296. saatinde enkazdan 3 kişi daha sağ çıkarıldı. Bunun ardından akıllara Bir insan kaç gün aç susuz kalabilir? Aç ve susuz kaç gün yaşanır? sorusu yoğun olarak araştırılmaya başlandı.

Asrın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli depremde enkazın altında kalan kişileri kurtarma çalışmaları devam ediyor. Aradan geçen onca güne rağmen sağ olarka kurtarılan vatandaşlar sevinç içinde karşılanıyor. Bununla beraber arama motorlarında Bir insan kaç gün aç susuz kalabilir? Aç ve susuz kaç gün yaşanır? sorularına geniş yer veriliyor.

BİR İNSAN KAÇ GÜN AÇ SUSUZ KALABİLİR?

Susuzluğa dayanma süresini belirleyen birinci etken ortam sıcaklığıdır, sınırlı etken olsa da ikisi de vücudun ne kadar hareket ettiğidir. Ortam sıcaklığının düşük, hareketliliğin az olduğu koşullarda 1 haftaya kadar dayanan vakalar gözlemlenmiştir. Bir insanın susuzluğa dayanma süresinin ortalama 5-6 gün olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor.

Duke Üniversitesi'nden Claude Piantodosi, "Dış mekanda ortalama sıcaklık seviyelerinde 100 saate kadar su içmeden dayanabilirsiniz" diyor. "Eğer hava serinse biraz daha dayanabilirsiniz. Doğrudan güneş ışığına maruz kalıyorsanız daha az dayanırsınız."

Yemek yemeden hayatta kalmanın süresi, vücut ağırlığına, genetik özelliklere, diğer sağlık sorunlarına ve en önemlisi vücudun ne kadar susuz kaldığına bağlı olarak değişse de sağlık sorunları olmayan bir insan hiç yemek yemeden ortalama 30 gün hayatta kalabilir.

Hindistan'ın bağımsızlığı için açlık grevi yapan Mahatma Gandhi, ağzına yemek koymadığı halde –yalnızca ağzını ıslatacak kadar su içiyordu- 21 gün dayandı.

Aç kalındığı süre zarfında öncelikle karbonhidrat, yağ ve proteinler tüketilmeye başlar sonrasında belirli dönemlerde bazı organlar işlevlerini kaybetmeye başlar. Uzun süre aç kalınması durumunda vücuttaki organlar sırası ile işlevlerin kaybedecektir.