Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz: Acil aşı olun, sağlık sistemini kilitlemeyin

Üç günde 66 bini aşan vakaların, sağlık sistemini tehdit etmesi an meselesi. Bu hızla günlük vakanın 250 bine ulaşabileceğini söyleyen Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, “Acil aşı olun, sağlık sistemi tıkanabilir” dedi.

Dünyada birçok ülke Omicron'a karşı tedbirlerini artırırken, Türkiye'de de vakalar üç günde haftada 30 binlerden 66 binlere çıktı. Aşı ve kişisel önlemlerin bulaş, hastaneye yatış ve ölümleri önleyeceğini belirten uzmanlar, maske kuralına eskisi gibi riayet edilmesi gerektiğini belirtiyor. Omicron'un henüz birinci haftasını doldurduğunu belirten Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, "Vaka artışının devam edeceğini düşünüyoruz" dedi. Şimşek Yavuz, sözlerine şöyle devam etti: "Asıl sonuçlar iki hafta sonra ortaya çıkıyor. Şu anda hastaneye yatışlarda hafif bir kıpırdanma var. Böyle gidersek bizim de günlük 250 bin vaka sayısına ulaşmamız sürpriz olmaz. 1-2 milyona da ulaşmamız çok kısa sürer."

'HİZMET DEVAM ETTİRİLMELİ'

Bilim Kurulu tarafından izolasyon sürecinin 7 güne indirilmesiyle ilgili konuşan Şimşek Yavuz, "İzolasyon sürecinin 7 gün ila 14 gün arasında olması arasında kaybınız çok fazla olmuyor. Hizmetin devam ettirilmesi açısından buna ihtiyaç duyuldu. İzolasyon sürecinin de 7 güne indirilmesi sağlık sisteminin devamlılığıyla ilgili. Hastaneye gelen çok sayıda insan var. Şu an sağlık çalışanları da hastalanmış durumda. Herkesi acil olarak aşılanmaya davet ediyorum. Dikkat edilmezse hastanelerdeki yoğunluk nedeniyle sağlık sistemi tıkanabilir."