Bilim insanlarını şaşırtan keşif! 4 bin ışık yılı mesafeden geliyor: “Var olduğu tahmin ediliyordu ama...”

Murchison Widefield Array radyo teleskobunu gözlemleyen Hurley-Walker yeni bir ışık türünü keşfetti. Bu ışığın yaklaşık 4 bin ışık yılı gibi yakın bir mesafeden geldiğini belirten astrofizikçi ışık türünün 20 dakikada bir gelip gittiğini kaydetti.

Bilim insanları evrendeki radyo dalgalarına dair bir araştırmada 20 dakikada bir gelip giden yeni bir ışın türü tespit etti. Avustralya'da Curtin Üniversitesi'nde yapılan araştırma sonucu Murchison Widefield Array radyo teleskobunu gözlemleyen Hurley-Walker, yeni ışık türünün kaynağının bilinmediğine dikkati çekerek, bu ışığın yaklaşık 4 bin ışık yılı gibi yakın bir mesafeden geldiğini belirtti.

Milliyet'in The Guardian'dan aktardığı habere göre; Murchison Widefield Array radyo teleskobunu gözlemleyen Hurley-Walker, yeni ışık türünün kaynağının bilinmediğine dikkati çekerek, bu ışığın yaklaşık 4 bin ışık yılı gibi yakın bir mesafeden geldiğini belirtti.

Hurley-Walker, "Bir astronom için biraz ürkütücüydü çünkü gökyüzünde bunu yapan hiçbir şey bilinmiyor" dedi. Ünlü astrofizikçi, "Teorik olarak var olduğu tahmin ediliyordu ama kimse bunlardan bir tanesini doğrudan tespit etmeyi ummuyordu çünkü bu kadar parlak olmalarını beklemiyorduk" diye konuştu.

BİLİM İNSANLARI NEDENİNİ ANLAYAMIYOR

Gökbilimciler, yeni bulunan nesnenin, Ocak ve Mart 2018 arasında gözlemlendiğinde neden hala tespit edilebilecek kadar enerji yaydığı konusunda şaşkınlar. Hurley-Walker şaşkınlığını "Anlayamadığımız bir nedenden ötürü, manyetik enerjiyi daha önce gördüğümüz her şeyden çok daha etkili bir şekilde radyo dalgalarına dönüştürüyor" sözleriyle anlattı.

O'Doherty de ışın türünün, var olduğu tahmin edilen ancak asla gözlemlenmeyen bir tür nötron yıldızı olan "magnetar" olabileceğine işaret etti. O'Doherty, gökyüzünü incelemek için ülkenin batısındaki Murchison Widefield Array (MWA) teleskoplarını kullandı.

Küçük bir şehir boyutuna kadar ufalan nötron yıldızları başlangıçta inanılmaz derecede hızlı döner. Hızlı dönen nötron yıldızları, milisaniyeler veya saniyeler içinde yanıp sönen pulsarlar olarak algılanabilir.

Zamanla, nötron yıldızı enerji kaybedecek ve yavaşlayacak. Open University'de astrofizikçi olan Profesör Andrew Norton, "Ama normalde yavaşladıkça kaybolmalarını beklersiniz. Ölüm çizgisi olarak bilinen teorik bir hesaplamanın altına düştüklerinde onları görmememiz gerekirdi" dedi.