Bilim insanlarından tarihi icat... Çekirge antenleri ile koku alabilen robot!

Bilim insanları çekirge antenleriyle koku alabilen tekerlekli robot yaptı. Robotun biyolojik sensörünün koku alma hassasiyetinin mevcut elektronik cihazlardan 10.000 kat daha fazla olduğu açıklandı.

Bilim dünyası bir ilke imza attı. Tel Aviv Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, biyolojik bir sensör olan çekirge antenini kullanarak "koklayabilen" bir robot yaptı. Bilim insanlarına göre robotun biyolojik sensörünün kokuya duyarlılığı, mevcut elektronik cihazlardan 10.000 kat daha yüksek.

Sensör, yakındaki bir kokuya yanıt olarak elektrik sinyalleri gönderiyor ve bu sinyaller, bir salınıma göre robot tarafından algılanıyor ve yorumlanıyor.

ARAŞTIRMACILAR, BİYOLOJİK SENSÖRÜ BİR ELEKTRONİK SİSTEME BAĞLADI

Bir algoritması kullanan robot, kokuları yüksek düzeyde hassasiyetle tanımlayabiliyor. Ekibe göre, bu teknoloji gelecekte patlayıcıları, ilaçları, hastalıkları ve daha fazlasını belirlemede oldukça yardımcı olabilir. Çalışmanın sonuçları Biosensor and Bioelectronics dergisinde yayınlandı

HER KOKUYU ALGILAYABİLİYOR

Araştırmacılara göre; hayvanlardaki göz, kulak ve burun gibi duyu organları, farklı sinyalleri tanımlayan ve birbirinden ayıran reseptörler kullanır.

Duyu organı daha sonra bu bulguları bilgi olarak deşifre edilen elektrik sinyallerine çevirir.

Tel Aviv Üniversitesi'nde görevli Prof. Yossi Yovel yaptığı açıklamada, "Biyolojik sensörü bağladık ve her kokunun neden olduğu elektriksel aktiviteyi ölçerken farklı kokuları koklamasına izin verdik. Sistem, böceğin birincil duyu organı seviyesindeki her kokuyu tespit etmemizi sağladı" dedi.

MAKİNE ÖĞRENİMİ BİR KOKU KİTAPLIĞI OLUŞTURDU

Ekip, ikinci adımda bir koku "kütüphanesi" oluşturmak için makine öğrenimini kullandı. Sardunya, limon ve badem ezmesi gibi sekiz kokuyu, kokuları ayırt etmelerine olanak verecek şekilde karakterize edebildi.