Bilim insanları uyardı! Geleceğin pandemisi grip

Bilim insanları, grip virüsünün yakın gelecekte yeni bir salgını tetikleme olasılığının yüksek olduğunu söyledi. Grip virüsü, bir sonraki ölümcül pandeminin nedeni olacak.

'YAKIN GELECEKTE' UYARISI

Bilim insanları grip virüsünün bir sonraki pandemiyi tetikleyeceğini söyledi. Araştırmaya katılan bilim insanlarının yüzde 57'si grip virüsünün yakın gelecekteki ölümcül pandeminin nedeni olacağını ifade etti. Yüzde 21'i henüz tanımlanmamış bir virüs olan "Hastalık X" ihtimaline ağırlık verdi. Ebola gibi diğer virüsler ise küresel tehdit olarak görülmedi.

SÜREKLİ MUTASYONA UĞRUYOR

Köln Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Jon Salmanton-García, sürekli mutasyona uğrayan griple ilgili uzun vadeli araştırmalar yapıldığını hatırlattı. Garcia, "Her kış grip virüsü ortaya çıkar. Bu salgınları küçük salgınlar olarak tanımlayabilirsiniz. Yeterince öldürücü olmadığı için az ya da çok kontrol altındalar; ancak bu durum sonsuza kadar böyle kalmayacak" diye konuştu.

Lassa, Nipah, Ebola ve Zika virüsleri gibi diğer ölümcül virüsler ise küresel tehdit olarak algılanmadı.

İKİNCİ TEHLİKE: HASTALIK X

Araştırmada yer alan bilim insanlarının yüzde 21 ise henüz adı konulmamış hastalığa dikkat çekti. Bu bilim adamlarına göre, gripten sonra pandeminin bir sonraki en olası nedeni, bilim tarafından hala bilinmeyen ve "Hastalık X" olarak adlandırılan bir virüs olabilir. Bu salgın, tıpkı Covid-19'un nedeni olan Sars-CoV-2 virüsü gibi bir anda ortaya çıkacak, henüz tanımlanamayan bir mikroorganizmadan kaynaklanacak.